16 mai 2024
Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti“


Conferința „De ce NU ne place limba latină?“

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti“ al Academiei Române în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București organizează joi, 16 mai 2024, conferința „De ce NU ne place limba latină?“, prezentată de dr. Ștefan Colceriu, cercetător al institutului. Evenimentul se va desfășura la sediul Facultății de Litere din strada Edgar Quinet, nr. 5-7, sala 117, începând cu ora 18.

Dr. Ștefan Colceriu încearcă să răspundă la mai multe întrebări, frecvente în mediul educațional, referitoare la utilitatea studiului limbii latine. Cercetătorul consideră că destinul latinei în școlile din România este mai complicat și mai relevant decât credem pentru situarea țării, pentru formarea unui tip de gândirea a oamenilor ei, pentru înțelegerea disfuncționalităților multiple ale sistemelor care alcătuiesc un stat și pentru eventuala lor remediere. Printre argumentele studierii latinei sunt identificate originea propriei limbi, cunoașterea fundamentelor culturii europene, furnizarea unui instrument perfect pentru antrenarea și ordonarea minții, înțelegerea unor concepte indispensabile existenței sociale, cum este cel de libertate.

Conferința inițiază un dialog cu publicul pentru a identifica motivația unui tânăr elev sau student în alegerea studiului limbii latine în sistemul educațional actual.

Evenimentul face parte din seria conferințelor Centrului de Lingvistică Teoretică și Aplicată, organizate de Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere.


Biroul de comunicare al Academiei Române