23 aprilie – 20 mai 2024
Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“


Expoziția „Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor“

Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“ al Academiei Române și Muzeul Olteniei Craiova, Secția de etnografie organizează, în perioada 23 aprilie – 20 mai 2024, expoziția cu tema „Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica lor“. Vernisajul a avut loc marți, 23 aprilie 2024, la Secția de Etnografie, Casa Băniei, str. Matei Basarab nr. 16, începând cu ora 11.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului „Prezervarea patrimoniului tradițional din Oltenia. O călătorie în moștenirea culturală“, inițiat de cele două instituții craiovene, un proiect care are în vedere salvgardarea, valorificarea și promovarea unor elemente de patrimoniu cultural imaterial intrate în registrul național de elemente vii de patrimoniu.

Expoziția este centrată pe un meșteșug care s-a remarcat și s-a impus ca unul dintre genurile cele mai realizate ale artei noastre populare. Prezent în întreg spațiul balcanic și chiar european, meșteșugul încondeierii ouălor a fost perfecționat grație priceperii, talentului și creativității meșterilor populari care au reușit să transpună credințele și concepția comunităților arhaice sau mai noi despre lume și univers într-o artă de sine stătătoare, cea a încondeierii ouălor.

Prezentarea aduce în atenția publicului piese reprezentative din patrimoniul Secției de etnografie a Muzeului Olteniei Craiova – Colecțiile C.S. Nicolăescu-Plopșor, Alfred Vincenz, Aman, Mircea Gagiu, Asineta Gâscan, dar și din colecția privată a lui Valeru Ciurea.

Prezentând importanța evenimentului, managerul Muzeului Olteniei, dr. Florin Ridiche, a precizat că această expoziție, care este vernisată într-o zi importantă din perspectivă religioasă, este un preambul în cadrul sărbătorilor pascale. La rândul său, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“, prof.univ.dr. Sevastian Cercel, a evidențiat că oul de Paști este un simbol al creștinismului, întâlnit la toate popoarele creștine, iar pentru Oltenia, meșteșugul încondeierii oului de Paști are profunde semnificații identitare. Informații despre semnificația obiceiului a oferit prof.univ.dr. Gabriela Rusu-Păsărin, arătând că prin această expoziție se reconstituie valoarea de patrimoniu a acestui meșteșug și a obiectelor care s-au păstrat în timp.

Albumul publicat cu prilejul evenimentului, „Celebrarea Paștelui în Oltenia. Ouăle încondeiate și simbolistica acestora“, coord. Anca Ceaușescu și Roxana Deca, oferă o călătorie în imagini în universul creației populare tradiționale, în cazul de față – meșteșugul încondeirii ouălor, prezentând frumusețea și diversitatea acestor opere de artă unice. Albumul se dorește a fi un instrument care să ajute la înțelegerea semnificației cultural-religioase a ouălor încondeiate prin informațiile științifice oferite de cercetătorii din cadrul celor două instituții craiovene, dar și de a trage un semnal de alarmă asupra riscului de a se pierde, în timp, astfel de creații inestimabile, cu o puternică amprentă a originalității românești.


Corespondență transmisă de dr. Anca Ceaușescu,
cercetător științific Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova „C.S. Nicolăescu-Plopșor“