14 martie 2024
Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române


Conferința „Nostalgia trecutului comunist. Memorie selectivă și uitare“

Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române vă invită luni, 18 martie 2024, la conferința plenară „Nostalgia trecutului comunist. Memorie selectivă și uitare“, susținută de dr. Mioara Anton, cercetător științific și director al institutului. Evenimentul se va desfășura la sediul instituției din Bd. Aviatorilor nr. 1, începând cu ora 12.30.

Dr. Mioara Anton constată că nostalgia comunistă a devenit un loc comun pentru cei care nu se mai regăsesc în societatea prezentului. Atunci când rememorează existența din timpul regimului comunist, nostalgicii evocă numai experiențele pozitive și minimalizează în mod voit consecințele răului totalitar. Cercetării au arătat că sunt trecute sub tăcere suferințele victimelor, tratamentele psihiatrice, politicile pronataliste și „ocrotirea“ copiilor instituționalizați, intruziunea statului în viața privată, supravegherea permanentă și frica indusă de Securitate, raționalizările, frigul din apartamente și umilința cotidiană a cozilor.

Demersul invită la o analiză asupra acestor aspecte care au trecut prin filtrele memoriei selective la nivel personal, însă trebuie prezentate și analizate în societatea actuală.


Biroul de comunicare al Academiei Române