26 februarie 2024
Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române


Conferința „Clienți greci și valahi ai Zeccăi venețiene“

Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române vă invită luni, 26 februarie 2024, la conferința științifică „Clienți greci și valahi ai Zeccăi venețiene“, susținută de dr. Lidia Cotovanu. Evenimentul se va desfășura la sediul institutului din Bd. Aviatorilor nr. 1, începând cu ora 13.

Conferința aduce în atenția publicului și a cercetătorilor modul în care înființarea oficiului de depozite private la Zecca Veneţiei a dat naștere unei noi practici de economisire în rândul negustorimii grecești care avea afaceri în orașul Dogilor. Cercetătoarea Lidia Cotovanu constată că oficiul a cunoscut un succes rapid și a fost folosit și de către alte personaje influente care dispuneau de lichidități. Unii puneau bani deoparte pentru perioadele mai dificile, alții pentru a-şi pune la adăpost moștenitorii sau pentru a preveni insolvabilitatea în caz de datorii. Dar clienții de rang înalt, precum patriarhii greci, boierii şi domnitorii valahi, au găsit în această practică un nou instrument de finanțare a operelor lor filantropice.

Fondurile de documente ale Zeccăi, păstrate astăzi la Arhivele de Stat din Veneţia și studiate de cercetătoare, vor fi expuse în conferință ca mărturii ale unor evoluții instituționale și ale unor istorii personale prea puțin cunoscute.


Biroul de comunicare al Academiei Române