22 ianuarie 2024
Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române


Conferința plenară „Legitate și acțiune subiectivă“

Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române vă invită luni, 22 ianuarie 2024, la conferința științifică „Legitate și acțiune subiectivă“, susținută de dr. Alexandru Mamina, director al Programului III „Românii şi Europa în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea“. Evenimentul se va desfășura la sediul institutului din Bd. Aviatorilor nr. 1, începând cu ora 13.

Conferința tratează modul în care a fost concepută legitatea socială începând din secolul al XVIII-lea, prin analogie cu legile naturale. În acest context, expunerea abordează raportul dintre necesitatea obiectivă și acțiunea subiectivă, observând rolul individului în transformările istorice.

Odată cu acest eveniment, Institutul de Istorie „N. Iorga“ reia seria conferințelor plenare, prezentate lunar atât de cercetători din cadrul institutului, cât și de invitați de la alte centre din țară sau din străinătate. Conferințele plenare sunt un bun prilej pentru a analiza și a evalua, din perspective transdisciplinare, teme și direcții de cercetare diverse, de la macroistorii la microistorii, și de a le situa în contextul tendințelor istoriografiei actuale.


Biroul de comunicare al Academiei Române