20 noiembrie 2023
Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române


Conferința națională „Comunismul românesc“, ediția a XII-a

Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Facultatea de Istorie a Universității din București organizează în perioada 22-23 noiembrie 2023 conferința națională „Comunismul românesc“. Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe a institutului din Bd. Aviatorilor nr. 1 și în Sala de lectură a Bibliotecii Facultății de Litere, Universitatea din București.

Ajunsă la a XII-a ediție, conferința s-a remarcat în peisajul științific autohton prin abordări care au avut în prim-plan evoluția comunismului românesc în context european și global. Expunerile fiecărei ediții au fost centrate pe teme ce au vizat mișcările de opoziție și rezistență, regimul minorităților naționale, situația cultelor religioase, reconstrucții istorice ale trecutului comunist, instituționalizarea memoriei, accesul la sursele primare, comunismul în post-comunism, nostalgie epocii comuniste.

Manifestarea din acest an cuprinde un program cu subiecte de cercetare ce analizează istoria represiunii, opoziție și rezistență, statutul elitelor în societatea comunistă, acțiunile poliției politice, crizele sistemice și sociale, educația religioasă în România anilor ʻ50.


Biroul de comunicare al Academiei Române