24 octombrie 2023
Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române


Conferința „Problema Renașterii: un Proteus istoric “,
susținută de prof. Paul Michelson

Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române organizează marți, 31 octombrie 2023, conferința „Problema Renașterii: un Proteus istoric“, prezentată de profesorul Paul E. Michelson. Evenimentul se va desfășura la sediul institutului din Bd. Aviatorilor nr.1, începând cu ora 11.

Specialist în istoriografie, profesorul Michelson consideră că problema Renașterii a fost și rămâne controversată în privința naturii, sensului și esenței a ceea ce s-a petrecut între epoca medievală și cea a Luminilor. Ea a fost ridicată la nivelul unei „probleme“ istorice în secolul al XIX-lea de Jules Michelet, dar, mai ales, de către Jacob Burckhardt, care a formulat ceea ce astăzi cunoaștem ca fiind „teza Burckhardt“. Potrivit lui Jacob Burckhardt, Renașterea a prefigurat apariția civilizației occidentale moderne, argument care a devenit în timp un truism istoriografic. Conferința urmărește și explică traseul „tezei Burckhardt“, pornind de la respingerea sa de către medieviști, după Primul Război Mondial, și mai apoi, revalorizarea din ultima parte a secolului XX.

Profesorul Paul E. Michelson este cadrul didactic al Universității Huntington din anul 1974. Este specialist în evoluția conceptelor istorice, istoria românilor, totalitarism și societăți post totalitare. Între anii 1971-1990 a fost câștigător a trei burse Fulbright în România.

A fost președintele Societății de Studii Românești (2005-2009) și membru în consiliul director al Asociației de Studii Sud-Est Europene (1991-2014). În anul 2000 Academia Română i-a decernat Premiul „Nicolae Bălcescu“ pentru studiile sale dedicate istoriei românilor.