23 octombrie 2023
Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române


Conferința „Evadări ale prizonierilor de război români din captivitatea Puterilor Centrale“

Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române organizează luni, 23 octombrie 2023 conferința „Evadări ale prizonierilor de război români din captivitatea Puterilor Centrale“, susținută de dr. Radu Tudorancea. Evenimentul se va desfășura la sediul institutului din Bd. Aviatorilor nr.1, începând cu ora 11.

Expunerea va aborda o dimensiune aparte a experienței captivității românești din prima conflagrație, în lagărele Puterilor Centrale, analizând cazurile de evadare ale prizonierilor de război români. Din mai multe motive, situațiile de evadare din captivitatea Puterilor Centrale ale unor prizonieri de război români nu au fost numeroase, având în vedere numărul mare de prizonieri români (ofițeri și trupă) din prizonieratul bulgar, german, austro-ungar și otoman. Dar sunt importante pentru reconstituirea unei dimensiuni prea puțin cunoscute a participării românești la Marele Război.

În prezentarea sa, dr. Radu Tudorancea va pune accent pe contextul tentativelor de evadare, natura lor, desfășurarea propriu-zisă, rutele folosite și deznodământul acestora. Pe lângă memoriile unor foști prizonieri de război români, care au reușit evadări, cele mai riguroase informații privind situațiile în care prizonieri de război români au reușit să evadeze din captivitate provin din documentele de arhivă, iar acestea vor fi analizate în conferință.