28 septembrie 2023
Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide“ din Iași


Cercetători români și ucraineni studiază împreună cazul unei vechi Evanghelii
provenite din spațiul românesc

Cercetător dr. Gabriela Haja, director al Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide“ din Iași, a participat, în data de 28 septembrie 2023, la o manifestare organizată de Muzeul de Istorie „V.V. Tarnovsky“ din Cernihiv, Ucraina, având ca scop prezentarea unei vechi Evanghelii provenite din spațiul românesc și care se află în patrimoniul muzeului ucrainean.

Evanghelia, un manuscris slavon datat 1581, a fost scrisă, conform cercetătorilor ucraineni, la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Suceava și dăruită Bisericii Sfânta Înviere din „satul Ostroi“, așa cum arată inscripția de dar, de la sfârșitul secolului al XVI-lea, conservată în carte.

Dezbaterea specialiștilor a vizat inițierea unei cercetări în cele două țări, pentru identificare corectă, argumentată istoric și documentar, a „satului Ostroi“ precizat în mențiunea de dar, fiind luate în considerare două posibilități: identificarea acestuia cu satul Ostra din județul Suceava sau cu actualul oraș Oster, din districtul Cernihiv. În cadrul discuțiilor, dr. Gabriela Haja a făcut un raport despre istoria satului Ostra din România.

O prezentare a evenimentului este disponibilă pe site-ul Muzeului de Istorie „V.V. Tarnovsky“ din Cernihiv.

Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide“ din Iași anunță semnarea unui acord de parteneriat științific cu Muzeul de Istorie „V.V. Tarnovsky“ din Cernihiv, Ucraina, în cadrul căruia vor fi dezvoltate și alte cercetări.


Biroul de comunicare al Academiei Române