10-12 octombrie 2023
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române


Conferința internațională „«Lumina vine din Occident!»
Politicile migrației est-europene în timpul Războiului Rece“

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române este coorganizator, în perioada 10-12 octombrie 2023, al conferinței internaționale „«Lumina vine din Occident!» Politicile migrației est-europene în timpul Războiului Rece“, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (Facultatea de Comunicare și Relații Publice și Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate.

Deschiderea oficială va avea loc în data de 10 octombrie, începând cu ora 15:30, la Școala Națională pentru Studii Politice și Administrative (Bulevardul Expoziției 30A, Sala Multifuncțională), cu o dezbatere, moderată de prof. univ. Alina Bârgăoanu, dedicată rolului emigrației în cadrul interacțiunilor din perioada Războiului Rece.

Lucrările conferinței vor fi găzduite în zilele de 11 și 12 octombrie 2023 de Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei 125, Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu) și vor reuni specialiști din instituții de cercetare din România, Albania, Belgia, Cehia, Germania, Norvegia, Polonia, Slovacia și Ungaria. În cele șase sesiuni ale conferinței sunt abordate teme diferite, de o mare complexitate, precum: motivații ale migrației spre Occident; rolul polițiilor politice pentru a împiedica emigrarea; percepțiile occidentale față de emigrație; rolul disidenței din emigrație în lupta pentru apărarea drepturilor omului.

Scopul conferinței este de a întări cunoașterea asupra emigrației est-europene în Occident, în lumina noilor materiale de arhivă și luând în considerare abordările recente de cercetare.

În perioada Războiului Rece viața cetățenilor țărilor Blocului sovietic a fost determinată în mare măsură de izolarea impusă de partidele-stat comuniste, de restricțiile radicale asupra liberei circulații a bunurilor culturale și a altor mărfuri, precum și a călătoriilor în lumea occidentală. Transformarea Europei de est într-un uriaș lagăr a fost motivată, în primul rând, de diviziunea ideologică, economică și culturală simbolizată de Cortina de Fier și de teama autorităților comuniste că diferențele față de Occidentul capitalist ar putea compromite unitatea întregului imperiu sovietic.

„Nu e de mirare că, spre deosebire de titlul unei prelegeri susținute de scriitorul Mihail Sadoveanu în 1945 – «Lumina vine de la Răsărit»– care prezise dominația politică sovietică în Europa de Est, în deceniile Războiului Rece mulți cetățeni au simțit că lumina venit mai degrabă din Occident. O modalitate de a îndeplini această dorință a fost migrația, motivată în primul rând de caracterul represiv al dictaturilor comuniste, discriminarea politică sau religioasă și dificultățile economice“, explică prof.univ. Florin Abraham, directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române

Evenimentul este realizat și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii din România.

Conferința se desfășoară în limba engleză. Accesul este gratuit, sub condiția disponibilității locurilor în sala de conferințe.

Programul este disponibil pe pagina oficială a conferinței și poate fi descărcat de aici


Biroul de comunicare al Academiei Române