4-5 iulie 2023
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române


Conferința științifică
„Războaiele secolului XX: subiect al culturii, artei și al lieux de mémoire

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române organizează conferința științifică „Războaiele secolului XX: subiect al culturii, artei și al lieux de mémoire“. Evenimentul va avea loc în zilele de 4-5 iulie 2023, începând cu ora 10, în Sala de Conferințe Parter Vest din Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române, Calea 13 Septembrie, nr. 13, București.

În cadrul acestui eveniment academic, specialiști consacrați în domenii precum istorie, istoria artelor, științe politice, relații internaționale, dar și reprezentanți ai tinerei generații de experți, vor dezbate pe marginea legăturii dintre război, societate și artă și vor prezenta comunicări dedicate unor subiecte precum: fotografia de război în istorie și artă; reprezentări ale războiului în muzee și ansambluri memoriale din România, Bulgaria, Ucraina, artă monumentală, cinematografie, literatură de ficțiune, scrieri autobiografice.

Conferința „Războaiele secolului XX: subiect al culturii, artei și al lieux de mémoire“ va dezbate conflictele secolului al XX-lea, în orice aspect al acestora, cu accent pe, dar nu limitat la relația dintre război, ca fenomen istoric, și războiul ca generator de „locuri ale memoriei“, prin intermediul reprezentărilor artistice de orice fel.

Războiul, în multiplele sale fațete, reprezintă atât subiect al operelor de artă, cât și o temă majoră de reflecție academică. Pogromul de la Iași, din 28-29 iunie 1941, reprezintă unul dintre cele mai cercetate episoade din istoria recentă a României.

„Notorietatea se datorează și romanului de război Kaputt, publicat în 1944, care dedică pogromului primul capitol, intitulat «Șobolanii din Iași». Aflat la Iași în iunie 1941, în calitate de corespondent de război acreditat pe lângă armata italiană ce mărșăluia spre frontul de est, scriitorul Curzio Malaparte a valorificat în Kaputt experiența de martor ocular la tragicul eveniment. În 2009, regizorul Radu Gabrea a ecranizat capitolul «Șobolanii din Iași», în filmul Călătoria lui Gruber“, explică cercetător dr. Cristina Deac, de la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului

La eveniment participă specialiști de la instituții academice de prestigiu din țară și din străinătate, precum Institutul de Istoria de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române, Institutul de Studii Balcanice&Centrul de Tracologie – Academia Bulgară de Științe, Universitatea din București, Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ș.a.

Accesul la eveniment este liber, în baza unei înscrieri prealabile la adresa de email secretariat@totalitarism.ro.

Program