29 iunie 2023
Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române


Al 10-lea Congres al Matematicienilor Români

Institutul de Matematicǎ „Simion Stoilow“ al Academiei Române, în parteneriat cu Secţia de știinţe matematice a Academiei Române, Universitatea din Bucureşti, Societatea de Ştiinţe Matematice din România – SSMR și Universitatea din Pitești organizeazǎ al 10-lea Congres al Matematicienilor Români, care se va desfășura în perioada 30 iunie – 5 iulie 2023, la Pitești.

Ceremonia de deschidere va avea loc vineri, 30 iunie 2023, ora 15, la sediul Universității din Pitești. Evenimentul va fi onorat de prezența profesorului Jan Philip Solovej, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, președinte al European Mathematical Society. Din partea Administrației Prezidențiale va transmite un cuvânt de salut consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

În cadrul ceremoniei de deschidere Secția de științe matematice a Academiei Române va decerna „Premiul Nicolae Dinculeanu“, oferit, o dată la patru ani, unui matematician cu realizări remarcabile, cu vârsta sub 40 de ani. De asemenea, în cadrul congresului, Societatea de Ştiinţe Matematice din România va decerna „Premiul SSMR“ unui matematician cu vârsta sub 35 de ani.

Continuând o tradiţie de nouǎzeci de ani, reluatǎ în 2003, congresul va contribui atât la creşterea vizibilitǎții matematicii românești, cât şi la dezvoltarea colaborǎrii specialiștilor români din țară și din diaspora cu matematicienii strǎini şi la promovarea în strǎinǎtate a științei românești de excelenţǎ. La ediția din acest an vor fi prezenți peste 400 de matematicieni, din peste 35 de țări, un sfert dintre ei români din diaspora.

Aflat la a X-a ediție, congresul din acest an are asociate șase conferințe satelit: cinci în țară și una în Republica Moldova, între care menționăm „Conferința Națională de Problemistică și Didactica Matematicii“, care se va desfășura vineri 30 iunie 2023, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din Pitești, fiind dedicată învățământului matematic.

Sâmbătă, 1 iulie 2023, cu începere de la ora 9, va avea loc ceremonia de deschidere a primei ediții a Balkan Mathematics Conference, o serie de conferințe regionale de matematică inițiată de European Mathematical Society. În după-amiaza zilei sunt programate alte două evenimente: la ora 15, conferința plenară susținută de prof. Artur Avila, de la Universitatea din Zürich, Elveția, personalitate a matematicii mondiale, deținător al Medaliei Fields (echivalentul Premiului Nobel pentru matematică), iar de la ora 19:30 se va desfășura o masă rotundă dedicată stimulării colaborării româno-americane, organizată la inițiativa National Science Foundation (NSF).

La congres vor fi prezente cu expoziții de carte trei dintre marile edituri științifice la nivel mondial: Elsevier, European Mathematical Society Publishing House și American Mathematical Society Publishing House.

Congresul Matematicienilor Români a avut de-a lungul timpului o organizarea periodicǎ constantă, o dată la patru ani, pânǎ în 1956. Întreruptǎ timp de aproape cinci decenii, tradiţia a fost reluatǎ în anul 2003, tot la Pitești și s-a bucurat de un mare succes, dovedit de numărul mare de participanți la toate edițiile. Peste 400 de matematicieni, dintre care mai mult de 100 provenind din 25 de țări, au fost prezenţi la fiecare din ediţiile din 2003, 2007, 2011, 2015. În 2019, la ediția care a avut loc la Galați, au fost prezenți matematicieni din 32 de ţǎri.


Biroul de comunicare al Academiei Române