9 iunie 2023
Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“ al Academiei Române


Dialectologie românească la Universitatea din Zürich: Proiectul RoDial

Universitatea din Zürich a găzduit vineri, 9 iunie 2023, colocviul „Dialectele românești și dialectologia romanică“, integrat proiectului RoDial.

Colocviul a fost organizat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ al Academiei Române și Universitatea din București.

În cadrul evenimentului a fost prezentat Atlasul lingvistic al dialectelor româneşti din nordul şi din sudul Dunării de către prof. univ. Nicolae Saramandu, membru corespondent al Academiei Române, și prof. univ. Manuela Nevaci, în calitate de coordonatori, și de cercetătorii Silviu-Ioan Bejinariu, Irina Floarea, Francisco R. Constantin, Marinela Bota, Adrian Chircu, Ioan Mircea Farcaș, alături Johannes Kabatek, Manuel González González, Cristina Bleorțu.

Evenimentul se înscrie într-o serie de manifestări desfășurate la Universitatea din Zürich de Seminarul de Limbi Romanice, Catedra de Iberoromanistică, în cadrul Semestrului de lingvistică românească. Colocviul „Dialectele românești și dialectologia romanică“ a fost precedat de lansarea volumului Demolingüistica del español en Rumania, Bulgaria y Moldavia, în data de 24 aprimie 2023, și de colocviul „El Rumano en Contacto con las Lenguas Iberorománicas“.