31 mai 2023
Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române


Conferința internațională
„Fotografia românească. Perspective locale şi tendinţe europene“

Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României organizează joi, 8 iunie 2023, conferința internațională „Fotografia românească. Perspective locale şi tendinţe europene“. Evenimentul se va desfășura în Sala „Mircea Eliade“ a Bibliotecii Naționale, din Bd. Unirii nr. 22, începând cu ora 10.

Conferința pornește de la premisa că istoria fotografiei a evoluat de la interesul acordat exclusiv aspectelor tehnice şi curentelor artistice majore către istorii ale fotografiei naţionale și diferite genuri fotografice (fotografie de presă, documentară, etnografică). Astăzi fotografia este un mediu reprezentare vizuală şi documentare profund ancorat în transformările tehnologice contemporane, generat, mai nou, şi de inteligenţa artificială.

Studiul istoriei fotografiei din România se află încă în perioada de pionierat, cu cercetări mai puţin cunoscute, chiar şi publicului de specialitate. Preocupările recente ale cercetătorilor români, dincolo de inventarierea atelierelor fotografice active pe teritoriul României, se îndreaptă tot mai mult către aspectele activităţii şi vieţii fotografilor din secolele XIX– XX, verificate în surse din arhive.

În cadrul conferinţei vor fi expuse studii dedicate istoriei fotografiei româneşti şi europene de către cercetători din ţară şi din străinătate (Germania, Anglia şi Cehia). O perspectivă nouă asupra tematicii va fi adusă de artiştii vizuali invitați, care vor prezenta într-o cheie filozofică şi de bildungsroman fotografia documentară de război şi cea de reenactment.

Coordonatorii conferinței: dr. Adrian-Silvan Ionescu şi dr. Adriana Dumitran.