30 mai 2023
Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române


Proiecția-dezbatere „Plugul de la Chiojdu“

Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române organizează marți, 30 mai 2023 proiecția-dezbatere „Plugul de la Chiojdu“, susținută de dr. Cristian Mușa. Evenimentul va avea loc în Sala de consiliu a Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 16.

Prezentarea are la bază o cercetare de tipul observație directă, realizată în comuna Chiojdu din județul Buzău, la finalul anului 2022. Obiceiul analizat face parte din seria obiceiurilor de iarnă, fiind unul din elementele de patrimoniu imaterial conservat în mod natural, ce prezintă încă toate elementele de identificare: timp, spațiu, actanți, repertoriu, recuzită.

Viața satului tradițional s-a desfășurat după un adevărat sistem de legi existente în comunitate, iar tradițiile și obiceiurile au avut rolul de a da rânduială acestui sistem. De-a lungul timpului, trăirea de tip tradițional a fost influențată de evenimente istorice și sociale și odată cu aceste influențe au apărut transformări și în rituri sau ceremonialuri. Analizând patrimoniul cultural imaterial din satele românești de astăzi se pot identifica elementele dispărute, cele care sunt pe cale de dispariție, precum și manifestări bine conservate, care se desfășoară în mod spontan în mediul genuin.

Proiecția-dezbatere „Plugul de la Chiojdu“ se înscrie în ciclul de întâlniri științifice din cadrul Comisiei de Folclor, moderate de acad. Sabina Ispas, președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual din Academia Română. Întâlnirile științifice sunt bazate pe proiecția unor imagini document din Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“, fiind un prilej pentru a analiza patrimoniul cultural imaterial în spațiul său de viețuire.