15 mai 2023
Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române


Conferința „Tineret și pedagogie socialistă.
Turismul școlar în România ceaușistă (1967-1989)“

Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române vă invită luni, 15 mai 2023, la conferința științifică „Tineret și pedagogie socialistă. Turismul școlar în România ceaușistă (1967-1989)“, susținută de Diana Georgescu, assistant professor la Transnational Southeast European Studies, School of Slavonic and East European Studies, University College London.

Evenimentul se va desfășura la sediul din Bd. Aviatorilor nr.1, începând cu ora 11.

Prelegerea analizează modul în care erau implicați pionierii adolescenți în competiția națională „Expedițiile Cutezătorii“, lansată de Revista „Cutezătorii“ și Organizația Pionierilor în 1967, și desfășurată anual până în 1989. Organizate preponderent în Munții Carpați, aceste tipuri de competiții aveau ca scop atât implicarea pionierilor în activități turistice care stimulau sentimentele de atașament față de trecutul patriei și față de regimul socialist, cât și antrenarea participanților pentru lucrul în echipă și dezvoltarea spiritului de aventură.

Expunerea se bazează pe materiale de arhivă, cercetări de istorie orală și însemnări din „jurnalele de bord“ ale expedițiilor, scrise de pionierii cu rol de cronicari ai evenimentelor.

Conferința cercetătoarei arată cum ambivalența propagandei oficiale asupra expedițiilor a permis adolescenților și profesorilor să adapteze propriile interese și aspirații la cerințele acestei competiții, relevând principiile pedagogiei socialiste și analizând relația dintre stat și societate în România ceaușistă.

Conferința face parte din programul „România și Europa în secolul XX“, inițiat în octombrie 2021 de Institutului de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române.


Biroul de comunicare al Academiei Române