30 martie 2023
Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române


Conferința științifică „Dizabilitate și cetățenie. Cum au transformat invalizii de război
statul român după 1918“

Institutul de Istorie „N. Iorga“ al Academiei Române organizează joi, 6 aprilie 2023 conferința științifică „Dizabilitate și cetățenie. Cum au transformat invalizii de război statul român după 1918“, susținută de dr. Maria Bucur, John V Hill Chair in History, Professor in Gender Studies, Indiana University, Bloomington. Evenimentul se va desfășura la sediul institutului din Bd. Aviatorilor nr.1, începând cu ora 11.

Tema conferinței aduce în prim plan rolul jucat de veteranii invalizi ai Primului Război Mondial în formularea și impunerea unor drepturi cetățenești, precum și condițiile sociale și politice care determinat apariția unor noi instituții și tipuri de drepturi pentru persoanele cu dizabilități în România interbelică. Primul Război Mondial a produs un număr enorm de veterani invalizi și în Romania, la fel ca și în celelalte state combatante.

Întoarcerea lor acasă după sacrificiul războiului a declanșat un proces profund de transformare a conceptului de cetățenie și de implicare socială.

Conferința dr. Maria Bucur este parte integrantă a programului „România și Europa în secolul XX“, inițiat de Institutului de Istorie „N. Iorga” în octombrie 2021.

Programul cuprinde o serie de prelegeri științifice, susținute până în prezent de specialiști din mai multe universități recunoscute la nivel internațional: Theodora Dragostinova (Ohio State University), Marie-Janine Calic (Ludwig-Maximilians-Universität München), Marius Turda (Oxford Brookes University), James Koranyi (Durham University), Paul Michelson (Huntington University).


Biroul de comunicare al Academiei Române