2 februarie 2023

Asteroidul 44194 Urmuz

Uniunea Astronomică Internațională – UAI a decis ca asteroidul 44194 (1998 MQ7) să primească numele Urmuz, pseudonimul literar al scriitorului Demetru Dem. Demetrescu-Buzău (17 martie 1883, Curtea de Argeș – 23 noiembrie 1923, București). Numele asteroidului 44194 Urmuz a fost publicat de grupul de lucru Working Group Small Bodies Nomenclature – WGSBN, care se ocupă cu denumirea planetelor minore și cometelor, în ediția din 16 ianuarie 2023 a buletinului informativ al WGSBN.

Pentru a afla povestea denumirii acestui obiect ceresc, l-am invitat la dialog pe Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române. Am aflat că asteroidul Urmuz are numărul de catalog 44194 și a fost descoperit, în anul 1998, de către astronomul francez Alain Maury, care activa atunci la Observatorul de pe Coasta de Azur, Nisa. „La sugestia mea, Alain Maury a propus, în luna mai 2022, numele lui Urmuz. După șase luni, Comisia de nomenclatură din cadrul UAI a aprobat denumirea asteroidului“, a precizat dr. Mirel Bîrlan.

Cătălin Mosoia: Unde se află asteroidul 44194 Urmuz?

Mirel Bîrlan: Asteroidul Urmuz se găsește între planetele Marte și Jupiter, cam pe la jumătatea centurii asteroidale principale. Semiaxa mare este de aproximativ 2,5 UA (unități astronomice), adică 2,5 înmulțit cu 150 de milioane de kilometri. Orbita sa este puțin excentrică, în sensul că nu se învârte în jurul Soarelui pe un cerc, ci pe o elipsă. În același timp, are o înclinare de 14 grade față de planul în care se învârt planetele mari.

Orbita asteroidului Urmuz, 44194 (1998 MQ7). Credit: Institutul Astronomic al Academiei Române.

Cătălin Mosoia: Ce se poate spune despre mărimea asteroidului 44194 Urmuz?

Mirel Bîrlan: Ținând cont de distanța la care se află față de noi și de luminozitatea lui, estimăm că asteroidul Urmuz ar trebui să aibă un diametru între 3 km și 3,3 km. Mai știm că asteroidul Urmuz este membru al familiei de asteroizi (170) Maria. O familie de asteroizi este rezultatul ciocnirii, acum multe sute de milioane de ani, dintre doi asteroizi; impactul determină distrugerea asteroizilor, iar astronomii pot să identifice resturile ciocnirii, deoarece orbitele fragmentelor sunt similare.

Cătălin Mosoia: Când se poate observa asteroidul 44194 Urmuz?

Mirel Bîrlan: În acest moment nu este vizibil, dar va deveni vizibil începând cu toamna acestui an, prin septembrie, la sfârșitul nopții, spre dimineață. În decembrie 2023 și ianuarie 2024, asteroidul va fi din ce în ce mai vizibil pe toată perioada nopții. Apoi va deveni din nou foarte greu observabil. Magnitudinea lui absolută este 18, ceea ce înseamnă că este un obiect care nu poate fi observat decât cu un telescop cu un diametru de 30-40-50 de centimetri. Cu toate acestea, pentru a face știință trebuie să folosim instrumente care să poată colecta mai mulți fotoni și astfel vom putea distinge variațiile de luminozitate ale obiectul respectiv. La Institutul Astronomic al Academiei Române derulăm programe de observații de asteroizi. Spre finalul acestui an, 2023, sperăm să avem imagini ale asteroidului Urmuz observat de pe teritoriul României.

Traiectoria asteroidului (44194) Urmuz în perioada august – decembrie 2023.
Credit: Institutul Astronomic al Academiei Române (Adrian Șonka).

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Urmuz și un veac de la moartea lui. În perioada 17-19 martie 2023, se va desfășura, la Curtea de Argeș, colocviul internațional Urmuz 140-100. Detalii la adresa https://curtealuiurmuz.ro/.


Cătălin Mosoia