13 ianuarie 2023
Institutul de Filologie Română „A. Philippide“, Iași


Ziua Culturii Naționale – masă rotundă

Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ al Academiei Române – Filiala Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași au organizat vineri, 13 ianuarie 2023, masa rotundă dedicată Zilei Culturii Naționale. Evenimentul a avut loc în Sala „B.P. Hasdeu“ a Bibliotecii Centrale Universitare, începând cu ora 12, și a asigurat cadrul unui dialog, deschis dezbaterilor libere între specialiști și public, despre rolul instituțiilor de cultură și al cercetării academice în conservarea valorilor culturale naționale, în crearea de opere fundamentale și în asigurarea accesului public la cunoaștere prin intermediul digitalizării acestora.

În cadrul mesei rotunde au susținut alocuțiuni și prezentări dr. Gabriela Haja, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide“ al Academiei Române – Filiala Iași, dr. Elena Isabelle Tamba, dr. Ioana-Otilia Baskerville, dr. Florin-Teodor Olariu, coordonatori de proiecte în cadrul institutului, și gazda evenimentului, dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iași.

Manifestarea din acest an a dorit să reliefeze rostul cercetătorului umanist în societatea actuală, dominată de tehnologie, importanța culturală a rezultatelor obținute în proiectele de digitalizare din cadrul celor două instituții organizatoare, precum și modalitățile practice prin care să fie facilitată colaborarea cu beneficiarii rezultatelor activității de cercetare.

Organizarea împreună a acestui eveniment reprezintă punerea în practică a obiectivelor pe care Institutul de Filologie Română „A. Philippide“ din Iași și Biblioteca Centrală Universitară din capitala Moldovei le-au stabilit în cadrul unui Acord de colaborare instituțională, document semnat recent de reprezentanții celor două entități.

Totodată, ieșirea în cetate a specialiștilor și deschiderea dialogului direct cu publicul concretizează misiunea asumată de Academia Română – Filiala Iași, formulată astfel: „Misiunea noastră este cercetarea științifică pentru cunoaștere și dezvoltare armonioasă în regiunea de Nord-Est a României“.


xxx