25 octombrie 2022
Institutul Astronomic al Academiei Române
Observații astronomice asupra eclipsei parțiale de Soare
Academia Română, prin Institutul Astronomic al Academiei Române, în parteneriat cu Astroclubul București, a organizat, pe 25 octombrie 2022, o sesiune ghidată de observații astronomice asupra eclipsei parțiale de Soare, vizibilă și din România. Sesiunea de observații s-a desfășurat, sub supravegherea atentă a cercetătorilor astronomi, în curtea Academiei Române.
Pe tot parcursul sesiunii, între orele 12 și 15, s-au înregistrat peste 100 de participanți de vârste și de ocupații diferite − copii, elevi, studenți, profesori și cercetători în diverse domenii ale științei. Pentru a urmări eclipsa, organizatorii au pus la dispoziția participanților ochelari speciali, construiți în acest scop, un telescop Newton-Dobson de 200 mm diametru și o lunetă cu diametru de 80 mm, ambele instrumente fiind dotate cu filtre pentru Soare. În București, eclipsa parțială de Soare a început la ora 12:26, a înregistrat un maxim la ora 13:38 și s-a încheiat la ora 14:49. Vremea a fost deosebit de caldă, iar cerul, în cea mai mare parte, a fost senin și nu a împiedicat observarea eclipsei.
La sesiunea de observații a eclipsei parțiale de Soare au fost prezenți astronomi cunoscuți, care au oferit participanților explicații și consultanță: Magda Stavinschi, cercetător onorific al Institutului Astronomic al Academiei, Mirel Bîrlan, Dan Alin Nedelcu, Diana Ionescu Beșliu și Sorin Marin, cercetători ai aceluiași institut, precum și Marian Naiman, Cristian Suciu, Victor Vasile și Melania Boicescu de la Astroclubul București. De asemenea, prof. Erika Lucia Suhay și dr. Afrodita Boldea, Universitatea din Craiova.
La eveniment au participat și fotografi profesioniști, pasionați deopotrivă de astronomie și de imagine, care au avut amabilitatea de a ne pune la dispoziție imagini pentru ilustrarea acestui text: Alina Bălan, Amalia Alexandru, Sorin Eșeanu, Cristian Suciu.
„Caut cele mai bune locuri pentru a surprinde imagini de calitate. Petrec multe ore pentru a selecta și prelucra toate cadrele, învăț zi de zi lucruri noi, dar efortul nu înseamnă nimic pe lângă sentimentul pe care îl trăiesc atunci când apar rezultatele strădaniei mele: fotografii reprezentând galaxii, nebuloase, stele variabile, meteori sau eclipse parțiale de Soare“, ne-a declarat Cristian Suciu, astrofotograf. Tehnica utilizată de Cristian Suciu a fost alcătuită din aparat foto CANON 800 D și obiectiv CANON 75 – 300 la 300 mm, cu filtru solar, trepied Manfrotto, telescop Skywatcher 80 ED cu filtru solar, montura Celestron AVX și ocular Baader Planetarium 17 mm. Setările aparatului foto au fost fixate la ISO 200, F/8, iar prelucrarea fotografiilor a fost realizată cu ajutorul programului Lightroom.
Institutul Astronomic al Academiei Române, înființat în anul 1908, este instituția de cercetare științifică fundamentală care coordonează activitatea observatoarelor astronomice de la București, Cluj-Napoca și Timișoara. Activitățile sale au ca scop investigarea Sistemului Solar, studiile de cosmologie galactică și extragalactică, astrometrie, mecanică celestă, cercetările de astrofizică stelară și de sisteme planetare, dar și accesibilizarea observațiilor astronomice prin proiecte educaționale.
Astroclubul București, una dintre cele mai mari organizații de astronomie din România, continuă activitatea primei Societăți Astronomice Române „Camille Flammarion“, înființată de Victor Anestin (1875-1918), primul jurnalist de știință din România. Astroclubul București își desfășoară activitatea sub patronajul Institutului Astronomic al Academiei Române.
Biroul de comunicare al Academiei Române
Eclipsa parțială de Soare văzută prin ochii astrofotografului Cristian Suciu, Astroclubul București