4 august 2022

Olimpicii lingviști pregătiți de cercetător Valentina Cojocaru, Institutul de Lingvistică
„Iorgu Iordan – Al. Rosetti“

Asistent universitar doctor Valentina Cojocaru, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti“ din București a coordonat pregătirea elevilor care au făcut parte din lotul olimpic al României participant la Olimpiada Internațională de Lingvistică din Insula Man, unde a obținut locul 3.

Lotul olimpic a fost alcătuit din 4 elevi, provenind de la diverse colegii din țară și anume: Mihai Bratu, clasa a XI-a, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu, Vlad Ștefan Oros, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Grigore Moisil“ din Timișoara, Nicoleta Dobrică, clasa a XII-a, la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București, și Rareș Polenciuc, clasa a XII-a la Colegiul Național „Roman Vodă“ din Roman. Trei dintre aceștia au obținut medalii de aur, argint și bronz, situând, astfel, România, pe locul 3 în lume:

  • Mihai Bratu a obținut o medalie de aur,
  • Vlad Ștefan Oros a obținut o medalie de argint,
  • Nicoleta Dobrică a obținut o medalie de bronz.

În plus, Vlad Oros a obținut din partea juriului internațional premiul special pentru cea mai bună rezolvarea a primei probleme.

Concursul, desfășurat în perioada 25-29 iulie 2022, a conținut două probe: o probă individuală, care a presupus rezolvarea a 5 subiecte, şi o probă pe echipe, care a presupus rezolvarea unui subiect. Rezultatele au fost anunțate vineri, 29 iulie 2022.

Aceasta este cea de-a 11-a participare a României la Olimpiada Internațională de Lingvistică, elevii români fiind însoțiți de cercetător Valentina Cojocaru, coordonatoarea echipei, și de Paul Helmer, fost olimpic la Olimpiada Internațională de Lingvistică, actualmente cadru didactic asociat la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În pregătirea elevilor pasionați de lingvistică și în organizarea olimpiadei la nivel național sunt implicați, de asemenea, Vlad Neacsu, Roxana Magdalena, Dan Mirea și Bruno L’Astorina.