12 martie 2025
Sesiunea omagială „Centenar Solomon Marcus”
Secţia de știinţe matematice, în colaborare cu UNESCO, organizează miercuri, 12 martie 2025, sesiunea omagială „Centenar Solomon Marcus”.
Manifestarea este dedicată comemorării ilustrului matematician acad. Solomon Marcus (1925-2016), cu prilejul împlinirii a 100 ani de la naștere și este organizată în cadrul calendarului de aniversări UNESCO petru anul 2025.
Solomon Marcus s-a născut la data de 1 martie 1925, la Bacău. După absolvirea studiilor liceale în orașul natal, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității din București, pe care a absolvit-o în anul 1950, cu diplomă de merit. Solomon Marcus s-a dedicat învățământului universitar încă de la începutul carierei. În anul 1956 a obținut titlul științific de doctor în matematică, cu teza ,,Funcții monotone de două variabile”, sub îndrumarea acad. Miron Nicolescu. În anul 1968 a devenit doctor docent în științe. A parcus, pe rând, toate treptele didactice, ajungând în anul 1966 profesor universitar la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. Începând cu anul 1991 a devenit profesor emeritus.
În anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 2001 a devenit membru titular. În martie 2008 și-a susținut discursul de recepție în Academia Română cu tema „Singurătatea matematicianului”.
Cercetările sale au acoperit multiple domenii: analiza matematică, lingvistica matematică, informatica teoretică, poetica matematică, semiotică, istoria şi filosofia ştiinţei, modele matematice în ştiinţele naturii şi în ştiinţele social-umaniste. A publicat peste 50 de cărţi, ca autor sau coautor, traduse în multe țări ale lumii, peste 450 de articole de cercetare şi câteva sute de articole de cultură generală.