13 septembrie 2024
Primul Abecedar în limba bulgară, expus la Academia Română
Academia Română este gazda expoziției „Petar Beron. 200 de ani de la prima ediție a Abecedarului cu pești“, primul abecedar în limba bulgară, lucrare tipărită la Brașov, în anul 1824. Expoziția este organizată de Biblioteca Centrală a Academiei Bulgare de Științe, cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la înființarea Academiei Bulgare, eveniment petrecut tot pe teritoriul românesc, la Brăila, în data de 29 septembrie 1869.
Vernisajul va avea loc marți, 17 septembrie 2024, ora 18, în Cupola de Sticlă a Bibliotecii Academiei Române, în prezența președintelui Academiei Bulgare de Științe, Julian Revalski, însoțit de o delegație de peste 20 de academicieni, oameni de știință și de cultură din Bulgaria, aflați în vizită oficială la Academia Română. Din partea Academiei Române va lua cuvântul acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte, care va evoca tradiția bunelor relații de colaborare culturală și științifică dintre cele două națiuni.
Expoziția se bazează pe volume aflate în patrimoniul Bibliotecii Centrale și pe documente de arhivă de la Biblioteca Națională „Sfinții Chiril și Metodie“ și din Arhiva Academiei Bulgare de Științe. Cărțile fac parte din moștenirea culturală și istorică a Bulgariei și sunt de o mare importanță atât pentru națiunea bulgară, cât și pentru comunitatea internațională, introducând o abordare revoluționară a predării.
Cele 14 bannere ale expoziției prezintă prima ediție a Abecedarului cu intrucțiuni diverse (1824), cunoscută sub numele de Abecedarul cu pești datorită desenului de pe copertă, care ilustrează o balenă. O serie de panouri sunt dedicate autorului, Petar Beron, un proeminent savant și educator din timpul Renașterii Naționale a Bulgariei, care a înțeles că educația europeană este esențială pentru dezvoltarea rapidă și de succes a societății bulgare.
Vernisarea expoziției este precedată de semnarea acordului care reînnoiește parteneriatul de colaborare științifică dintre Academia Română și Academia Bulgară de Științe. Documentul va fi semnat de președinții celor două Academii, acad. Ioan-Aurel Pop și acad. Julian Revalski, la ora 16, la Clubul Academicienilor din Calea Victoriei 125.
Expoziția va fi deschisă în perioada 17 septembrie – 8 octombrie 2024 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 8-14. Intrarea este liberă.
Academia Bulgară de Științe a fost înființată în urmă cu 155 de ani, în exil, pe teritoriul românesc, la Brăila, în data de 29 septembrie 1869, cu numele de Societatea Învățată Bulgară. La momentul fondării, Societatea întruchipa aspirațiile patrioților renașterii bulgare precum Marin Drinov (profesor la Universitatea Harkov), Vasil Drumev (prim-ministru al Principatului Bulgariei și episcop mitropolit de Târnovo), Gavril Krustevich (guvernatorul Rumeliei de Est), care urmăreau sincronizarea poporului bulgar cu evoluția națiunilor europene dezvoltate. După eliberarea Bulgariei, în 1878, Societatea și-a mutat activitățile la Sofia și s-a impus ca un centru științific cu autoritate, având o bogată activitate socială, culturală și politică.
Actualmente, Academia Bulgară de Științe reprezintă, asemeni majorității academiilor naționale, cel mai important for științific și spiritual din Bulgaria, având statut autonom și fiind guvernată în conformitate cu principiile democratice, valorile universale, tradițiile și interesele naționale. Totodată, Academia Bulgară de Științe este cea mai mare organizație de cercetare din Bulgaria, cuprinzând 44 de institute de cercetare și mai multe unități specializate, inclusiv patru muzee, o bogată bibliotecă și o editură. În prezent, are aproximativ 2.400 de oameni de știință, reprezentând aproximativ 15% din personalul academic din Bulgaria.
Academia Bulgară de Științe dezvoltă o largă cooperare internațională, având încheiate acorduri de parteneriat științific cu peste 45 de academii străine, între care Academia Română ocupă un loc constant.
Academia Română − Comunicare și relații publice