Comunicat de presă
17 mai 2024


Conferința „Cum comunică celulele?“, susținută de prof. dr. Adrian Șalic de la Harvard Medical School


Academia Română invită publicul luni, 20 mai 2024, la conferința „Cum comunică celulele?“, prezentată prof. dr. Adrian Șalic de la Harvard Medical School. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17, și face parte din seria de conferințe cu public „Ora de știință“, inițiată de Academia Română.

Expunerea prof. Adrian Șalic pune în evidență analiza procesului de comunicare intercelulară, esențială atât în dezvoltarea embrionară, cât și pe parcursul vieții postnatale. Cercetările au demonstrat că structura organismului uman este compusă din zeci de trilioane de celule, toate generate dintr-o singură celulă inițială, ovulul fecundat. Celulele trimit și recepționează continuu semnale biochimice, răspunzând în diverse moduri la mediul care le înconjoară. Comunicarea dintre celule este controlată cu precizie pentru a evita consecințele negative ale unei relaționări anormale. S-a constatat că insuficienta comunicare în cursul dezvoltării embrionare cauzează malformații congenitale, în timp ce comunicarea excesivă după naștere poate duce la cancer.

Prof. Șalic identifică principiile de bază ale comunicării intercelulare și rolul ei în evoluție − în embriogeneză și în funcționarea de zi cu zi a organismului − demonstrând felul în care înțelegerea procesului de comunicare este folosită în crearea tratamentelor împotriva cancerului.

Dr. Adrian Șalic este profesor de biologie celulară la Universitatea Harvard și profesor invitat la Universitățile din București și Strasbourg. După studiile absolvite în România, a urmat stagiul de doctorat în biologie celulară la Harvard Medical School (2000).

În prezent coordonează unul dintre laboratoarele universității, în care cercetările sunt concentrate asupra câtorva teme care vizează mecanismele moleculare de comunicare a celulelor, atât în dezvoltarea embrionară, cât și în viața adultă; multiplicarea anumitor virusuri astfel încât nu pot fi detectate de către sistemul imunitar înnăscut al celulei infectate; modul în care comunicarea defectuoasă dintre celule este implicată în apariția cancerului; dezvoltarea de noi tehnologii pentru vizualizarea prin microscopie a unor componente celulare (ADN, ARN, proteine, lipide).

Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.

Ciclul de conferințe „Ora de știință“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toți pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

Accesul la eveniment este liber.

Biroul de comunicare al Academiei Române