Unirea Principatelor Române sărbătorită în cadrul Academiei Române
Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, act istoric fundamental, ce deschide calea constituirii statului național unitar român, este sărbătorită de Academia Română prin alocuțiunea transmisă de academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, precum și printr-o serie de acțiuni organizate de institutele de cercetare în domeniul istoriei aflate în coodonarea Academiei Române.
PREȘEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE
22 ianuarie 2024
Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române
VIDEO: Alocuțiunea „Alexandru Ioan Cuza – domnul Unirii“
Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, președintele Academiei Române a dorit să aducă în prim planul atenției publice rolul esențial jucat de Alexandru Ioan Cuza în realizarea unirii și în modernizarea statului modern.
Alocuțiunea evidențiază și exemplifică multiplele valențe ale activității „domnului Unirii“, defășurată pe parcursul a doar 7 ani, și conturează un portret de „părinte al patriei“ care s-a manifestat ca unificator, obținând recunoașterea dublei alegeri și recunoașterea unirii de către Marile Puteri, ca organizator prin crearea marilor instituții naționale unice, și ca modernizator, căci în timpul domniei sale au fost făcute reforme esențiale precum reforma agrară, reforma școlară, organizarea administrativ-teritorială. Alexandru Ioan Cuza a fost, de asemenea, un constructor de edificii, un mecena, ctitor de așezăminte culturale, precum primele două universități moderne, la Iași și la București. „Erou al poporului său“, mai ales al țăranilor, cărora le-a dat pământ, Cuza a fost și un protector al românilor din provinciile românești aflate sub dominație străină, pe care i-a pregătit pentru unirile succesive ce aveau să vină, și în același timp a fost un vizionar, a avut în plan sistemul monetar național și Banca Națională, autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, independența absolută a țării, noua Constituție și, nu în utlimul rând, crearea Academiei Române.
MEMBRII ACADEMIEI ROMÂNE
23 ianuarie 2024, ora 12
Prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca al Academiei Române
Conferința „Domnitorul Cuza și Unirea de la 1859 în viziunea istoricului Alexandru Lapedatu“
Evenimentul a avut loc în Sala „Ion Mușlea“ a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, fiind organizat de Institutul de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca al Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, în parteneriat cu o serie de instituții culturale clujene.
Conferința susținută de prof. univ. Ioan Bolovan este însoțită de lansare volumului „Scrieri despre Cuza Vodă“ de Alexandru Lapedatu, la a cărei apariție a avut o contribuție esențială, asigurând îngrijirea ediției și studiul introductiv. Cartea este un proiect editorial apărut sub egida Academiei Române și apare la Editura Școala Ardeleană, în Colecția „Istorie contemporană“.
În cadrul manifestării au luat cuvântul: prof. univ. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. Marius Bojiță din partea Fundaţiei „Transilvania Leaders“, şi Vasile G. Dâncu din partea Editurii Şcoala Ardeleană. Moderator: dr. Valentin Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca.
Înregistrarea integrală este disponibilă pe pagina de facebook a Editurii Școala Ardeleană
.INSTITUTELE DE CERCETARE ALE ACADEMIEI ROMÂNE
23 ianuarie 2024, ora 10
Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor“, Craiova
Sesiunea de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române, moment decisiv al istoriei naționale“
În cadrul sesiunii au susținut lucrări: cercetător științific dr. Croitoru Gabriel, „Unirea de la 24 ianuarie 1859. Cum s-a realizat“, prof. univ. Dinică Ciobotea: „Mișcarea unionistă a Principatelor Române în anii 1856-1859 și Craiova“, cercetător științific dr. Ion Militaru: „1859 – idealitatea unui concept“, cercetător științific dr. Oana Sâmbrian: „De la Mica Unire la mișcarea independentistă latino-amaericană: etapele formării identitare în secolul al XIX-lea“ și prof. univ. Sevastian Cercel, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane: „Impactul Unirii Principatelor Române asupra dreptului românesc“.
Evenimentul științific s-a desfășurat în Sala ,,Acad. Dinu C. Giurescu“, Bibioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova și a fost precedat de un concert susținut de corul de copii al Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova, condus de prof. de educație muzicală Pâncu Raluca, inspector de specialitate.
24 ianuarie 2024, ora 11
Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“, Filiala Iași a Academiei Române
Prof. univ. Dumitru Vitcu, șef de departament
Conferința „La început a fost Kogălniceanu… Din biografia unui geniu politic“
Conferința va avea loc la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“ din Iași.
Invocând încă din titlu expresia aforistică lăsată posterității de Octavian Goga, „La început a fost Kogălniceanu“, prof. univ. Dumitru Vitcu explorează pe parcursul conferinței aspecte ale activității importantului om politic, „perceput ca reper inconfundabil al unei generaţii excepţionale“, o personalitate dintre cele mai complexe ale Moldovei secolului al XIX-lea, colaborator și important susținător al principelui Alexandru Ioan Cuza.
Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Național „Moldova“ Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu“, în parteneriat cu Asociația „Mihail Kogălniceanu“ Iași.
24 ianuarie 2024, ora 17
Institutul de Istorie „A. D Xenopol“, Filiala Iași a Academiei Române
Prof. univ. Gheorghe Cliveti, membru corespondent al Academiei Române,
Conferința „Unirea Principatelor și puterile europene“
Conferința va fi susținută în cadrul evenimentului organizat de Muzeul Unirii din Complexul Muzeal Național „Moldova“ Iași, în Sala Dublei Alegeri.
Alături de prof. univ. Gheorghe Cliveti, director al Institutului de Istorie „A. D Xenopol“, Filiala Iași a Academiei Române, va conferenția prof. univ. Mihai Cojocaru, care vorbi despre „Miniștrii de externe ai Principatelor Unite“.
Cu această ocazie, va fi lansat catalogul „Cuza 150“, editat de Oana Ilie, Brîndușa Munteanu, Cornel-Constantin Ilie, Roxana Pătrașcu, la împlinirea a 150 de ani de la moartea făuritorului României moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
26 ianuarie 2024, ora 11
Institutul de Istorie ,,Nicolae Iorga“, București
Masa rotundă „Reflectarea unirii Principatelor Române în istoriografia comunistă“
Evenimentul își propune să analizeze modul în care Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost utilizată de regimul comunist pentru a-și construi propria legitimitate. Distanțarea de Moscova a însemnat și revalorizarea momentelor fondatoare ale statului național, sărbătorirea cu mare fast a centenarului unirii în ianuarie 1959 fiind ilustrativă pentru renunțarea oficială la universalitatea modelului sovietic.
Manifestarea este parte integrantă din Programul IV de cercetare al institutului „România și Europa în secolul XX“.