Comunicat de presă
27 noiembrie 2023


„Vasile Pârvan. Profilul unui savant scriitor“ − conferința prof. Liviu Franga la Academia Română


Academia Română invită publicul marți, 28 noiembrie 2023, la conferința „Vasile Pârvan. Profilul unui savant scriitor“, susținută de Liviu Franga, profesor emerit al Universității din București. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei din Calea Victoriei 125, începând cu ora 17. Manifestarea face parte din seria de conferințe cu public „Ora de știință“, moderate de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.

Specialist în filologie clasică, prof. Liviu Franga consideră că în cuprinsul culturii române moderne Vasile Pârvan oferă – după poezia lui Hasdeu și proza erudită a lui Odobescu – exemplul unei scriituri complexe, modelată după multiple tipare literare ce aparțin Antichității clasice.

În expunerea sa prof. Franga își propune să identifice elemente stilistice și compoziționale preluate de Vasile Pârvan din poetica clasică, greacă și latină, pe care o cunoștea exemplar. Cercetările profesorului conduc la concluzia că aceste elemente, întemeiate cu precădere pe tehnica efectului sinestezic, conferă scrisului filologului clasic Vasile Pârvan atributele unei literarități rafinate și complexe, cu ecouri și în opera sa științifică.

Prof. Liviu Franga, licențiat în filologie clasică și traducător al literaturii clasice, este cadrul didactic al Universității din București din anul 1987, la Catedra de limbi romanice, clasice și orientale. În organizarea universității a avut o serie de funcții și misiuni de natură managerial-administrativă (prodecan, decan, membru în comisii și consilii, în Senatul Universității din București). A făcut parte și comisiile C.N.A.T.D.C.U. și A.R.A.C.I.S. Din decembrie 2021 este profesor emerit al aceleiași universități.

Liviu Franga este autorul a 8 volume de studii, eseuri și articole, consacrate istoriei literaturii Antichității clasice, cu precădere latine (Poetica latină clasică, 1997; Poeții latini și poezia lor. De la Lucilius la Martialis, 2007; Simfonia Cetății. Note despre modelul peren și actualitatea Antichității, 2023), istoriei filologiei clasice românești (Antichitatea ca viitor. O pagină de istorie a filologiei clasice românești contemporane, 2016), istoriei literaturii române (Poetica lui Hasdeu, 2006), precum și fenomenului cultural-literar românesc modern și contemporan, privit din perspectiva remanenței modelului clasic (Clasic printre postmoderni. Studii, eseuri, cronici, 2008; Scrisori din mica mea latinitate, 2010; Ianus, 2015).

A inițiat și coordonează două colecții de studii dedicate istoriei filologiei clasice românești și literaturii clasice Nova Studia Classica și Primordialia. A publicat ediții critice din Homer, a coordonat și editat antologii ale literaturii clasice și moderne.

Este autorul unui volum de poezie, unui volum de teatru și a două romane; activitatea de creație a fost răsplătită cu 3 premii literare. Din anul 2009 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Ciclul de conferințe „Ora de știință“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toți pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române