Comunicat de presă
10 noiembrie 2023


„În avangarda științelor vieții“ – conferință cu public despre neuroștiință și genomică


Academia Română invită publicul miercuri, 15 noiembrie 2023, la conferința cu tema „În avangarda științelor vieții“, susținută de profesorul Alexandru Babeș, specialist în neuroștiințe, și de geneticianul Mircea Iliescu, cercetător la Universitatea din Cambridge. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 17, în Amfiteatrul „Ion-Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române din Calea Victoriei 125.

Conferința va fi deschisă de academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române și coordonatorul Școlii doctorale a Academiei, și va fi moderată de jurnalista Corina Negrea, realizator Radio România Cultural.

Dialogul dintre cei doi specialiști propune publicului o întâlnire între două domenii fascinante ale științelor vieții, genomica și neuroștiințele, ambele cunoscând o dezvoltare excepțională în ultimele decenii, datorată cu deosebire tehnologiei avansate. Conferința este abordată dintr-o perspectivă actuală, adecvată celei mai noi faze a revoluției genomice, cunoscută sub numele de „epoca postgenomică“ odată cu descifrarea aproape completă a primului genom uman, în anul 2003. De asemenea, în domeniul neuroștiințelor senzoriale, profesorul Alexandru Babeș va vorbi despre progrese semnificative obţinute în înţelegerea mecanismelor celulare şi moleculare implicate în percepţia unei experiențe umane fundamentale: durerea.

Profesorul Alexandru Babeș și cercetătorul Mircea Iliescu vor lua în discuție punctele de convergență dintre genetică și neuroștiință, felul în care cele două științe colaborează pentru studierea unor noi teritorii din evoluția și funcționarea corpului uman. Dr. Mircea Iliescu va arăta care sunt beneficiile pe care evoluția accelerată a metodelor genetice le-a adus în medicina personalizată: citirea rapidă a unui genom uman a deschis astfel numeroase oportunități pentru studiul geneticii umane din multiple direcții cu impact direct pentru societate. Prof. Alexandru Babeş va trece în revistă istoria percepţiei durerii şi va prezenta stadiul actual al cunoaşterii în ceea ce priveşte această experienţă umană.

Conferința se adresează atât tinerilor care studiază sau sunt doar interesați de științele vieții, cât și publicului larg, de orice vârstă, preocupat de cunoaștere. În cea de-a doua parte a sa, întâlnirea va fi deschisă dezbaterilor, publicul fiind invitat să intre în dialog cu cei doi specialiști, să-și expună opiniile și să pună întrebări.

Intrarea este liberă.

Alexandru Babeș, membru corespondent al Academiei Române, este profesor de neuroștiințe și fiziologie la Facultatea de Biologie a Universității din București. Laboratorul pe care îl conduce se ocupă de studiul sistemului nervos periferic și al neuronilor senzitivi. A publicat peste treizeci de articole științifice în reviste internaționale. Este coautor al unor studii apărute în prestigioase reviste de specialitate precum „Nature“, „Nature Medicine“, „Nature Communications“, „Journal of Neuroscience“, „Pain“ și „Journal of Physiology“. A efectuat numeroase stagii de cercetare în Germania, Franța, Marea Britanie și Spania. A fost bursier al fundației germane Alexander von Humboldt și a primit din partea acesteia premiul pentru cercetare „Friedrich Wilhelm Bessel“ în 2019. În 2018 i s‑a acordat premiul „Nicolae Simionescu“ al Academiei Române. A fost președinte al Consiliului Național al Cercetării Științifice în perioadele 2011-2012 şi 2020-2022.

Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție la Universitatea din Cambridge, conduce proiecte de cercetare internaționale care reunește cercetători din România, India și Marea Britanie. În același timp, predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de Educație Continuă al Universității Cambridge. A plecat din România la 20 de ani, în anul 3 de facultate, cu o bursă de studii la Universitatea din Edinburgh, unde și-a obținut licența în biologie moleculară. A dorit inițial să se specializeze în neuroștiințe, dar a optat în cele din urmă pentru genetică și a făcut un doctorat la Universitatea din Cambridge. A călătorit, atât în timpul studiilor doctorale, cât și în activitatea de cercetare, din India până în Chile, pentru a studia evoluția genetică a diversității oamenilor în populațiile de pe mai multe continente.

Biroul de comunicare al Academiei Române