Comunicat de presă
19 octombrie 2023


Proiecția-dezbatere
„Imaginea femeii în arta românească a secolului al XIX-lea“


Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“, organizează joi, 26 octombrie 2023, proiecția-dezbatere cu tema „Imaginea femeii în arta românească a secolului al XIX-lea“, susținută de dr. Teodora Corina Teacă. Evenimentul va avea loc în Sala de consiliu a Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125 începând cu ora 11.

Expunerea pornește de la premisa că transformările de ordin politic, economic, social și cultural precum și deschiderea societății românești spre Occident au amplificat experiența culturală a elitelor intelectuale și artistice, situație care a generat efecte atât în ceea ce privește comportamentul și așteptările consumatorului de artă, cât și în producția artistică din mai multe domenii.

Cercetătoarea Corina Teacă consideră că sub influența unor surse literare, vizuale sau filosofice imaginea femeii din arta românească a secolului al XIX-lea poate fi interpretată astăzi ca document istoric, instrument alegoric, manifest social de emancipare sau modalitate de a reflecta asupra vieții interioare, corporalității, erotismului. Tema feminină nu are un contur clar definit, ci se confundă cu categoriile generale ale picturii și graficii: portret, peisaj, scene mitologice, alegorii, pictură de gen. Analizate în ansamblu aceste producții artistice sunt relevante pentru felul particular al creatorilor de a percepe femininul într-o perioadă în care statutul femeii suferea schimbări esențiale.

Teodora Corina Teacă este cercetător în cadrul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“, departamentul de Arte vizuale și arhitectură - perioada modernă. A colaborat la realizarea mai multor studii dedicate artei românești din secolele XIX-XX. A publicat numeroase articole despre arta românească modernă în reviste de specialitate: „Studii și Cercetări de Istoria Artei“, „Revue Roumaine d’Histoire de l’Art“ și „Studia dramatica“. A editat, împreună cu Virginia Barbu, volumul Mărturiile toamnei. Corespondență Ionel Jianu - Barbu Brezianu.

Biroul de comunicare al Academiei Române