Comunicat de presă
14 septembrie 2023


Respectarea unui testament: aducerea, după opt decenii, a osemintelor marelui colecționar
Constantin Orghidan la Cimitirul Bellu din București

Marți, 19 septembrie 2023, Academia Română și Biblioteca Academiei Române vor îndeplini un gest reparator, în semn de respect și recunoștință față de marele colecționar și donator, membru de onoare al Academiei Române, care a fost inginerul Constantin Orghidan: aducerea sicriului cu rămășițele sale pământești la Cimitirul Bellu, locul unde a dorit să fie înmormântat.

Ceremonia se va desfășura la Sala de expoziții „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 13, în prezența conducerii Academiei Române, a reprezentanților Bibliotecii și a PS Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și se va încheia cu o slujbă religioasă la Cimitirul Bellu Ortodox.

Cel mai mare colecționar numismat român, recunoscut la nivel european, și unul dintre marii donatori ai Academiei Române, Constantin Orghidan a decedat în ziua de 29 august 1944, la proprietatea sa din localitatea Ferdinand, din Banat (azi Oțelu Roșu, jud. Caraș-Severin), unde se afla în refugiu. Din cauza războiului, dorința sa, menționată testamentar, de a fi îngropat de Academia Română la locul de veci al familiei din Cimitirul Bellu, nu a putut fi îndeplinită. Avea să fie îngropat în aceeași localitate, într-un sicriu de zinc, realizat, ca omagiu, de muncitorii de la Uzinele de Fier din Reșița. Intuind că regimul comunist va manifesta o atitudine ostilă, preotul paroh a turnat peste piatra tombală originală un sarcofag de beton, ermetic, fără înscrisuri, astfel încât mormântul să nu poată fi identificat, dar a notat în registrul parohial, cu responsabilitate, „mormânt de importanță istorică“. După aproape opt decenii, Academia Română împreună cu Biblioteca Academiei Române duc la îndeplinire dorința marelui colecționar.

Provenind dintr-o veche familie de negustori brașoveni, profund implicați în lupta pentru afirmarea națiunii române în Transilvania, Constantin Orghidan s-a născut în 1874, la București, unde va urma cursurile Școlii Naționale de Poduri și Șosele, devenind unul dintre cei mai reputați ingineri ai Căilor Ferate Române. Meritele sale în dezvoltarea infrastructurii de căi ferate a României au determinat decorarea sa, la 9 mai 1911, de către Regele Carol I cu Ordinul „Coroana României“ în grad de Cavaler. Datorită experienței sale tehnice și a cunoștințelor practice de excepție, în timpul războiului este numit de Guvern membru în Camera Militară de Recepție a Materialelor de Război și trimis în Statele Unite ale Americii pentru a coordona ajutoarele militare americane trimise României. După Marele Război a fost delegat de Guvernul Român la prima Conferință Internațională a Muncii, desfășurată la Washington, devenind membru în Comitetul de Administrație al Camerei de Comerț Americano-Române. Eforturile sale de modernizare instituțional-industrială a României Mari au fost încununate de constituirea, în 1923, a Uniunii Industriilor Metalurgice și Miniere din România, care cuprindea inițial 11 mari întreprinderi. În același an devine director general al Uzinelor de Fier din Reșița.

Pentru excepționala sa carieră, Constantin Orghidan a primit recunoștința Regelui Ferdinand I, care în 1922 i-a conferit Ordinul „Steaua României“ în grad de Ofițer și, un an mai târziu, în grad de Comandor.

Pasionat colecționar și numismat, Constantin Orghidan devine, începând cu anii 1930, tot mai implicat în viața culturală, preocupat de activități de mecenat și de constituire a unor colecții numismatice semnificative. A alcătuit o fabuloasă colecție de monede, cea mai valoroasă din istoria numismaticii românești și una dintre cele mai valoroase din lume, pe care a donat-o Academiei Române. Astfel, lasă prin testament peste 10.000 de monede de aur, argint și bronz, grecești și romane, bizantine, medievale (inclusiv un foarte important lot de monede medievale transilvănene fără de care astăzi istoria monetară a Principatului Transilvaniei nu s-ar putea scrie), sigilii bizantine (celebra colecție Vitalien Laurent achiziționată la Istanbul), geme și camee, sigilii regale antice assiriene și babiloniene, scarabei egipteni, bijuterii bizantine de aur. În prezent, Academia Română, prin Cabinetul de Numismatică din cadrul Bibliotecii Academiei Române, este deținătoarea uneia dintre cele mai spectaculoase și reprezentative colecții numismatice din lume. Parte din această colecție poate fi admirată în expoziția permanentă a Cabinetului.

Cu prilejul actului reparator de aducere a osemintelor sale la București, Biblioteca Academiei Române va expune câteva piese remarcabile din colecția Orghidan, însoțite de o broșură de prezentare a excepționalei sale cariere.

Biroul de comunicare al Academiei Române