Comunicat de presă
24 iulie 2023
Experiența războiului – analiza narațiunilor personale într-un studiu etnologic
prezentat de cercetător dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată
Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române organizează marți, 25 iulie 2023, conferința cu titlul „Etnologia războiului. Perspective contemporane“, susținută de dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată. Evenimentul va avea loc în Sala de consiliu a Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 16.
Conferința pornește de la cercetarea etnologică de teren de lungă durată (începând din anul 1995) a narațiunilor personale despre experiența participării la cel de-Al Doilea Război Mondial, relatate de veterani din mediul rural românesc. Analizând astfel de narațiuni personale, după ce ele au intrat în repertoriul stabil al unor povestitori populari înzestrați, cercetătorii pot să interpreteze mecanismele de adaptare a omului generic din cultura populară tradițională la situația de alienare și criză profundă pe care o provoacă războiul pe toate palierele existenței individuale și colective.
În această analiză a experienţei de război sunt avute în vedere, de asemenea, „verșurile“ din caietele soldaţilor, jurnalele şi corespondenţa de front, astfel de mostre de „oralitate scrisă“ conturând un fenomen folcloric veritabil, întrucât exprimă o trăire individuală în mod formalizat, respectând normele poetice ale grupului din care fac parte autorii.
În același timp, în perioada contemporană, odată cu dezvoltarea culturii digitale, numeroase narațiuni ale participanților la războaiele celei de-a doua jumătăți a sec. XX și începutului sec. XXI (Vietnam, Coreea, Afganistan, Ucraina ș.a.) pot fi găsite pe site-uri memoriale, în colecții de interviuri disponibile online, în reportaje de presă sau în baze de date dedicate.
„Cercetarea calitativă a culturii informale de război, obiect de studiu al etnologiei, impune permanente raportări la terminologia și metodologia actuală a științelor umaniste, angajând redimensionări conceptuale și teoretice și demersuri interpretative interdisciplinare pentru a surprinde și a explica semnificațiile și funcțiile actuale ale războiului ca experiență liminală și fenomen intercultural“, explică dr. Ioana-Ruxandra Fruntelată, cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“.
Conferința „Etnologia războiului. Perspective contemporane“ se înscrie în ciclul de întâlniri științifice din cadrul Comisiei de Folclor a Academiei Române, moderate de acad. Sabina Ispas, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual. Întâlnirile științifice sunt bazate pe discutarea unor documente din Arhiva Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ sau propuse pentru a intra în Arhivă, fiind un prilej pentru a analiza patrimoniul cultural imaterial în spațiul său de viețuire și pentru a dezbate conceptele, cadrele teoretice și metodologia actuală a domeniilor etnologice.
Biroul de comunicare al Academiei Române