data-layout="button" data-size="small"> Share

Comunicat de presă
16 noiembrie 2022


Masa rotundă
„O operă celebră: Ecorșeul Brâncuși-Gerota“

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual și Secția de științe medicale organizează vineri, 18 noiembrie 2022, masa rotundă „O operă celebră: Ecorșeul Brâncuși – Gerota“. Manifestarea va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.

Vor susține prezentări prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române, dr. Doina Lemny, Muzeul Național de Artă Modernă – Centre Pompidou din Paris, prof. dr. Octavian Buda și prof. dr. Andy Chirculescu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, lector univ. dr. Elena Dumitrescu, Universitatea Națională de Arte din București, prof. dr. Eugen Târcoveanu, prof. dr. Cristian Lupașcu, prof. dr. Cristian Bârsu, dr. Valeriu Șurlin și arh. Emilian Ștefârță.

Dezbaterea va avea ca punct de pornire istoria primei lucrări de tip ecorșeu, realizată în spațiul țărilor române la începutul secolului XX, ca rezultat al colaborării dintre studentul Constantin Brâncuși, de la Școala de Belle-Arte din București, și profesorul său de anatomie umană, dr. Dimitrie Gerota, unul dintre întemeietorii chirurgiei în România.

Opera lui Brâncuși, concepută în maniera clasicismului grecesc, surprinde cu o execuție de mare precizie toate detaliile anatomice, cunoscute tânărului student în urma participării la orele de disecție ale doctorului Gerota, de la Facultatea de medicină. Odată cu expunerea ecorșeului la Ateneu, în anul 1903, Brâncuși și-a câștigat notorietatea în peisajul artistic bucureștean.

Constantin Brâncuși (1876-1957), cel mai faimos sculptor român și unul dintre exponenții sculpturii abstracte moderne, este absolvent al Școlii de Belle-Arte din București și al Școlii Superioare de Arte Frumoase din Paris. Influențat de creația lui Rodin, Brâncuși a căutat esențializarea mesajului artistic și exprimarea ideilor în forme estetice simplificate. Operele sale se găsesc în muzee celebre din toată lumea. Constantin Brâncuși a fost ales membru post-mortem al Academiei Române în anul 1990.

Dimitrie Gerota (1867-1939) a fost primul radiolog român și întemeietorul Institutului de chirurgie din București. Profesor de anatomie atât la Școala de Bell-Arte, cât și la Facultatea de medicină din București, a pus bazele unei tehnici de injectare a vaselor limfatice care evidenția secțiunile anatomice și permitea disecția precisă. De numele profesorului Gerota se leagă și prima colecție de mulaje anatomo-chirurgicale din România, dedicate studiului medical. În anul 1916 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Prezentările și discuțiile din cadrul mesei rotunde „O operă celebră: Ecorșeul Brâncuși – Gerota“ vor putea fi urmărite și pe platforma ZOOM.

Biroul de comunicare al Academiei Române