Biblioteca Academiei Române
București | Calea Victoriei 125 | tel: 021.212.82.85 | www.biblacad.ro


data-layout="button" data-size="small"> Share

Comunicat de presă
2 noiembrie 2022


Vernisajul expoziției „Însemnări din carnetul unui pictor“
– Donația „Corneliu Baba“ către Biblioteca Academiei Române –

Biblioteca Academiei Române organizează vineri, 4 noiembrie 2022, ora 13, în sala „Theodor Pallady“, vernisajul expoziției „Însemnări din carnetul unui pictor“ – Donația „Corneliu Baba“ către Biblioteca Academiei Române.

Expoziția oferă publicului șansa de a cunoaște 101 piese de grafică și uleiuri, ce constituie donația făcută de familia artistului Corneliu Baba, în completarea lucrărilor de grafică existente deja în patrimoniul Cabinetului de Stampe. Conceptul expoziției va fi prezentat de prof. univ. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, de criticul Vladimir Bulat, de Maria Albani, apropiată a familiei artistului și curator al expoziției, și de Cătălina Macovei, șef serviciu Cabinetul de Stampe.

Tablourile și piesele de grafică expuse fac parte din perioada de maturitate artistică a lui Corneliu Baba, demonstrând predilecția pictorului pentru redarea în detaliu a psihologiei umane în autoportrete, în portretele unor personalități ale culturii din secolul trecut ca George Enescu, Yehudi Menuhin, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Maria Tănase, Constantin Tănase sau ale colegilor de breaslă, Jean Al. Steriadi și Camil Ressu. Figurile de țărani, de muncitori, profilurile de arlechini și schițe din cunoscutul ciclu „Regele nebun“ dau la iveală tușele ferme, sugestive pentru dimensiunea socială a artei sale. Alături de acestea, se află pe simeză peisaje citadine, studii de natură moartă și eboșe din caietele de însemnări. „Șansa picturii mele a fost tocmai ghinionul de a trăi în Est [...]; printre scenariile de atâtea ori tragice ale socialului m-am strecurat cu paleta în mână, fie copil, fie tânăr romantic sau ca matur controversat în zilele acestui contorsionat sfârșit de veac [...]. Viața de atelier m-a obligat să devin taciturn și solitar [...]. Bătrânețea m-a găsit la același șevalet unde de când mă știu mă amăgesc cu iluzia că stăpânesc o mulțime de taine ale culorilor de pe paletă“ nota artistul în însemnările sale.

Membru al Academiei Române din anul 1963, Corneliu Baba (1906-1997) s-a afirmat ca unul dintre cei mai reprezentativi pictori români din secolul XX. Student al lui Nicolae Tonitza la Academia de Arte Frumoase din Iași și licențiat al Facultății de filosofie din București, Baba a fost influențat de arta lui Rembrandt, El Greco și Goya. Stilul său este inconfundabil prin jocul clarobscurului în reprezentarea realistă a formelor și prin adoptarea unei cromatici sobre în conturarea expresivă a portretelor.

De-a lungul carierei sale a expus la Bruxelles, Veneţia, Tokyo, Berlin, New York, la Academia de Artă din Moscova, la Academia de Artă din Viena, la Galeria Naţională din Budapesta, la Galeria „Albertium“ din Dresda, la Palazzo dei Diamanti din Ferrara.

Corneliu Baba a fost profesor al Academiei de Arte Frumoase din Iași și al Institutului de Arte plastice „N. Grigorescu“ din București.

Expoziția organizată la Biblioteca Academiei Române este însoțită de un catalog ce cuprinde lucrările nou intrate în patrimoniul bibliotecii. Ea va rămâne deschisă în perioada 4-17 noiembrie 2022 și poate fi vizitată între orele 9-14. Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române