Biblioteca Academiei Române
București | Calea Victoriei 125 | tel: 021.212.82.85 | www.biblacad.ro


Comunicat de presă
25 august 2022

Expoziția
„Tehnici fotografice. Unicate și rarități din colecția Bibliotecii Academiei Române“

Biblioteca Academiei Române vernisează luni, 29 august 2022, expoziția „Tehnici fotografice. Unicate și rarități din colecția Bibliotecii Academiei Române“. Evenimentul va avea loc în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei 125, începând cu ora 13.

Vor lua cuvântul prof. univ. dr. Iosif Király, Universitatea Națională de Artă din București, Cătălina Macovei, coordonatoarea Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, dr. Adriana Dumitran, Biblioteca Națională a României, și Dragoș Andriana, curatorul expoziției.

Expoziția Cabinetului de Stampe oferă vizitatorilor ocazia de a se întâlni cu cele mai valoroase elemente ale colecției de fotografii a Bibliotecii Academiei, alcătuită din peste 400.000 de imagini, pozitive, albume și clișee negative pe film și sticlă, daghereotipii, calotipii, hârtie sărată, hârtie albuminată, dispozitive de tehnică fotografică.

„Fiind vorba de un fond foarte extins de fotografie, selecția a fost dificil de făcut, dar în vremurile în care aproape orice locuitor al planetei are tehnologie fotografică de vârf în propriul buzunar și este bombardat cu mii de imagini zilnic, aceste fotografii care au străbătut timpul și au supraviețuit până astăzi, făcute cu tehnici primitive, acum greu de reprodus, sunt cu atât mai valoroase“ subliniază Dragoș Andriana, curatorul expoziției, doctorand în domeniul tehnicilor fotografice al Universității Naționale de Artă din București.

Scopul expoziției este să prezinte atât profesioniștilor fotografi, cât și vizitatorilor mai puțin familiarizați cu fotografia istorică și cu tehnicile de secol XIX, imagini unicat din istoria fotografiei românești și universale, fotografii în original, ele însele pline de istorii și legende.

Astfel, vor putea fi admirate și analizate prima fotografie atestată în Principatele Române la 1848, anume celebra calotipie semnată Carol Popp de Szathmári, înfățișând un Cupidon cu brațele frânte, primele fotografii de război din lume realizate de același fotograf, cele șapte calotipii-portret aparținând lui Dimitrie Sturdza Scheianu, din 1852, imagini inedite ale Războiului de independență de Franz Duschek, o serie originală de daghereotipii între care portretul omului politic Nicolae Bălcescu, diverse perspective asupra comunității de aromâni realizate sub semnătura fraților Manakia. Spațiul expozițional pune în valoare și cele dintâi panorame ale Bucureștiului, surprinzând începutul urbanizării capitalei, precum și stereoscopiile pe sticlă ale lui Stelian Petrescu sau celebrele fotografii cu Bucureștiul interbelic ale lui Nicolae Ionescu. Se regăsesc, de asemenea, componente de tehnică fotografică de secol XIX-XX din colecția personală a curatorului, cercetător și practician pasionat al fotografiei.

Expoziția va fi deschisă în perioada 29 august – 16 septembrie 2022 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9-14. Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române