4 iulie 2022
Performanțele revistelor științifice românești în anul 2021,
prezentate de UEFISCDI – rezultate Clarivate
Pe data de 27 iunie 2022, Clarivate Analytics a publicat performanțele publicațiilor din Web of Science pentru anul 2021, între care se află 54 de reviste științifice românești indexate ISI, care reprezintă cca 0,4% din totalul revistelor considerate de Clarivate. Pe baza datelor publicate de Clarivate, UEFISCDI a sintetizat operativ situația celor 54 de reviste românești, mai mult de o treime fiind editate de Academia Română sau coordonate de membri ai Academiei Române.
UEFISCDI este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației și Cercetării. În calitate de agenție de finanțare a cercetării, similar cu agenții internaționale, organizează competiții și ulterior monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanțare.
Printre organizațiile internaționale cu care interacționează se numără Clarivate, o organizație care, cu aportul celor 11.000 de experți din întreaga lume, realizează analize și elaborează recomandări pentru lumea academică, guverne, industrie etc.
Institutul pentru știința informației / Institute for Information Science – ISI al Clarivate realizează analize bibliometrice folosind, de peste 60 de ani, datele din Web of science – WoS care este considerat baza de date a celor cca 14.000 de publicații evaluate ca semnificative, pe baza citărilor identificate în peste 170 de milioane de înregistrări.
În tabelul publicat de UEFISCDI care conține date despre aceste reviste, inclusiv factorul de impact (JIF) și factorul de influență al articolelor (AIS) se pot observa numeroase reviste relevante pentru Academia Română, institutele și membrii săi, atât din zona științelor exacte și inginerești (de exemplu, pozițiile 11, 19, 22, 24, 31, 32, 36, 39, 42, 45, 47, 51) cât și din domeniul științelor umaniste (pozițiile 33, 37) și al celor sociale și economice (pozițiile 20, 41). Aceste reviste pot fi grupate în mai multe categorii: (a) publicate la Editura Academiei Române sau de institute ale Academiei Române, (b) apărute sub egida Academiei Române și (c) conduse de un membru al Academiei Române.
Studierea situației revistelor ar putea servi mai multor categorii de persoane din sistemul Academiei Române în scopuri specifice: (a) pentru cercetătorii din institute la orientarea către publicațiile care le oferă șanse sporite de valorificare a rezultatelor cercetării și (b) conducerii instituției și secțiilor pentru evaluarea rezultatelor și orientarea potrivită a sprijinului acordat.
4 iulie 2022
Informații selectate și structurate de acad. Florin Gheorghe FILIP,
președintele Secției de știința și tehnologia informației