27 iunie 2022

„Asteroid Day“: Ziua porților deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române

Institutul Astronomic al Academiei Române organizează joi, 30 iunie 2022, o nouă ediție a evenimentului cultural „Asteroid Day“. Cu acest prilej va avea loc Ziua porților deschise, desfășurată între orele 10-18.

Publicul care dorește să participe la eveniment este rugat să se înscrie în avans pe lista de acces, la tel. 021.335.68.92 sau pe adresa de email: astro@astro.ro. Intrarea în incinta parcului științific și educațional al Institutului Astronomic al Academiei Române din București se face prin strada Cuțitul de Argint, nr. 5.

În cadrul evenimentului, publicul va beneficia de ghidaj de specialitate. Circuitul de vizitare a spațiilor de tip muzeal ale Institutului Astronomic cuprinde: Sala Meridian și Cupola Ecuatorială, principalele arii de cercetare științifică, Cupola Soare și Clădirea Telescop.

Vor putea fi văzute unele dintre cele mai importante instrumente ale astronomiei românești din ultimii o sută de ani: lunetele Prin-Merz și Gautier-Prin, ambele clasate de Guvernul Românei în categoria tezaurului cultural românesc, camera fotografică AFU-75, pendulele fundamentale Le Roy și Riefler, mașinile de calculat mecanice și electro-mecanice Mercedes și Rheinmetall, succedate de cele electrice Elka și de primul calculator electronic românesc, Felix, de asemenea prezent în expoziție.

În Sala Planetariu, astronomii Institutului Astronomic al Academiei Române vor oferi publicului prezentări pe suport video despre asteroizi, aceste corpuri cerești misterioase, unul din principalele subiecte de cercetare științificădin activitatea științifică românească.

Biroul de comunicare al Academiei Române