data-layout="button" data-size="small"> Share

18 iunie 2022

Pr.prof.univ.dr. Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române,
„Cetățean de onoare“ al localității Dumbrăveni din județul Suceava


Pr.prof.univ.dr. Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române în cadrul Secției de filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, a primit sâmbătă, 18 iunie 2022, titlul de „Cetățean de onoare“ al localității Dumbrăveni din județul Suceava.

Ceremonia de decernare a avut loc în cadrul Festivalului Literar „Mihai Eminescu“, aflat la a XV-a ediție, organizat în mod tradițional de Primăria din Dumbrăveni în cinstea poetului național.

Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități a Centrului Cultural „Academician Eugen Simion“, inaugurat în anul 2021, fiind prezente peste 100 de personalități ale vieții culturale românești, din țară și din Republica Moldova.

Cu acest prilej prof. Wilhelm Dancă a vorbit despre poetul Mihai Eminescu și credința acestuia în Isus Christos, făcând referire la câteva dintre poeziile lui Eminescu în care se văd preocupările lui christologice: „Christ“, „Dumnezeu și om“, „Învierea“, „Împărat și proletar“, „Preot și filosof“:

„Am arătat că sub influența filosofiei germane, în special a lui Hegel, Eminescu îl caută pe Christos la teologii de profesie, dar nu-l găsește. Îi acuză că l-au «lumit» pe Christos și l-au așezat pe «tron de împărat». Credința lui Eminescu este «pietas», adică fidelitate, de aceea merge pe urmele lui Christos în «religia din părinți», în datini și tradiții. Acolo descoperă imaginea lui Christos care stă de partea celor oropsiți și sărmani din punct de vedere material și/sau spiritual. Pentru toți oamenii Christos este pacea inimii și a vieții.“

ALT ALT

Biroul de comunicare al Academiei Române