Comunicat de presă
10 mai 2023
Orizonturi tehnologice în micro și nanoelectronică.
Contribuția diasporei la integrarea României în proiectele internaționale în domeniu
Între 10-13 aprilie a avut loc la Timișoara conferința Smart Diaspora – 2023: Diaspora în învățământul superior, știință, inovare și antreprenoriat, organizată de UEFISCDI. Cu această ocazie, Grupul de lucru pentru microelectronică al Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor (STMS) din cadrul Academiei Române, în colaborare cu Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica Timișoara, Continental Automotive Romania și Asociația pentru Promovarea Tehnologiei Electronice (APTE), a organizat workshop-ul Orizonturi tehnologice în micro și nanoelectronică. Contribuția diasporei la integrarea României în proiectele internaționale în domeniu - IPCEI, PNRR, CHIPS ACT.
Cele șase sesiuni de prezentări care au avut loc în zilele de 11 și 12 aprilie au debutat cu o trecere în revistă a elementelor politicii naționale și europene în micro- și nanoelectronică la care au participat reprezentanți din autorități publice din România (Ministerul Economiei și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării), instituții europene de la Bruxelles (KDT Joint Undertaking), precum și lideri mondiali în tehnologie și programe avansate (IMEC Leuven, Belgia). Au urmat cinci sesiuni prezentând contribuții tehnologice de vârf la nivel mondial la care au participat specialiști cu renume internațional din țară și din străinătate.
Workshop-ul s-a încheiat cu o sesiune specială în care cei prezenți au făcut 104 propuneri concrete privind temele și subiectele care ar putea fi avute în vedere într-o potențială structură de tip „Competence Center / Pilot line“, așa cum este definit în EU Chips Act. Propunerile au fost sintetizate într-un material în limba engleză, cu titlul Towards a blueprint for establishing capabilities in Romania under the EU Chips Act, care a fost pus la dispoziția autorităților publice și a principalilor actori în domeniu pentru a fi luat în considerare în definirea următoarelor acțiuni.
Lucrările in extenso pot fi accesate aici.
Dr. ing. Andreas Wild
Dr. ing. Petru Dan