Conferința „Explorări ale peșterilor și tuburilor de lavă”
Conferențiar:
Dr. Bogdan Onac, profesor la School of Geosciences, Universitatea South Florida (SUA)
Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române

Cercetările moderne în peșteri și tuburi de lavă oferă perspective unice asupra variabilității paleoclimatice, proceselor biogeochimice și evoluției calotelor glaciare. Expunerea prof. Bogdan Onac va evidenția modul în care analiza speleotemelor, a depozitelor criogenice și a ghețarilor din peșteri contribuie la reconstrucția climatului trecut, cu un accent special pe Groenlanda și perioadele interglaciare. Profesorul Onac va prezenta rezultatele studiilor sale asupra ghețarilor din peșteri și asupra tuburilor de lavă, pentru care a utilizat metode geocronologice și izotopice, esențiale și în cercetările paleoclimatice.
Inspirată de viziunea lui Emil G. Racoviță asupra cercetărilor interdisciplinare, conferința pune accent pe impactul studiilor speologice asupra schimbărilor climatice și asupra domeniului exobiologiei. Cercetătorul Bogdan Onac consideră că tuburile de lavă sunt laboratoare naturale extrem de importante pentru investigarea proceselor chimice și biologice relevante pentru astrobiologie. Astfel de studii deschid noi direcții de cercetare nu doar pentru înțelegerea mecanismelor de alterare biotică și abiotică a mineralelor, ci și pentru utilizarea indicatorilor materiei organice (biomarkeri) în predicția compoziției microbiene din tuburile de lavă terestre și planetare.
Bogdan Onac este profesor la Universitatea South Florida (SUA) și profesor asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A obținut licența și doctoratul în geologie la universitatea clujeană, urmate de o bursă postdoctorală Fulbright la Pennsylvania State University (SUA) și de un stagiu de cercetare postdoctorală la Universitatea din Lund (Suedia).
Studiile sale se concentrează pe analiza depozitelor de gheață, guano și speleoteme din peșteri și tuburi de lavă, utilizate ca arhive pentru reconstrucția climatului și a schimbărilor paleoambientale. Cercetările realizate se bazează pe observații de teren detaliate, datarea precisă prin metoda uraniu-thoriu și analize mineralogice și de izotopi stabili, contribuind astfel la înțelegerea mecanismelor schimbărilor climatice bruște, topirii rapide a calotelor glaciare și variațiilor nivelului mării.
Dr. Onac a publicat peste 150 de articole științifice în reviste de prestigiu ca „Science”, „Nature” și „Nature Geoscience”; este autor și coautor pentru 12 volume. În calitate de redactor-șef al revistei „International Journal of Speleology” și membru în mai multe comitete editoriale a influențat semnificativ direcția cercetărilor carstice și speologice la nivel global.
Conferința va fi transmisă în direct pe canalul YouTube al Academiei Române, unde va rămâne arhivată: https://www.youtube.com/@academiaromana8832/streams.