Conferința „Despre încăpățânarea de a exprima inexprimabilul”




Organizatori:
Academia Română
Fundația Culturală Dalles


Conferențiar:
Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române



 


Expunerea pornește de la premisa că în poezia ultimelor secole a spune puțin pentru a sugera mult este un principiu de bază, a spune cât mai puțin pentru a sugera cât mai mult este tendința ideală, iar a nu mai spune nimic pentru a sugera totul este visul, pe cât de absurd, pe atât de firesc al creatorilor.

Scriitoarea Ana Blandiana consideră că întreaga istorie a poeziei este un drum de la verbalizare spre sugestie, dinspre exprimare spre încăpățânarea dramatică de a exprima ceea ce se știe dinainte că este de neexprimat. Poetul nu este cineva care ciocănește vorbele pentru a le potrivi sunetul și a-l face frumos, ci creatorul care încearcă să facă expresivă tăcerea ce le desparte.

Ana Blandiana (numele literar al Otiliei Valeria Rusan) este scriitoare și poetă, autoare a 12 volume de versuri, 2 volume de nuvele fantastice, 1 roman și 7 volume de eseuri, publicate în limba română începând cu anul 1964 și reeditate în ultimii ani în numeroase ediții. Opera sa a fost tradusă în aproape 30 de limbi și publicată în peste 100 de volume, deși în timpul perioadei comuniste a avut mai multe interdicții de publicare.

Este laureată a numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul Național de Poezie, Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor, Premiul Internațional „Herder” (Austria), Premiul Internațional „Vilenica” (Slovenia), Premiul Internațional „Camaiore”, Premiul Internațional „Acerbi”, Premiul Orașului Pescara (Italia), „Griffin Prize” (Toronto, Canada), Premiul „Cununa de Aur” (Struga, Macedonia), Premiul „Prințesa de Asturias” (Spania). Este membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé”, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO); i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Salamanca (Spania), Universitatea din Sofia (Bulgaria) și de către cinci universități românești.După anul 1990 Ana Blandiana a reînființat PEN Clubul Român, al cărui președinte a devenit. Este unul dintre inițiatorii Alianței Civice, pe care a condus-o în perioada 1991-2001. A fost fondator și președinte al Academiei Civice, care a realizat, sub egida Consiliului Europei, la Sighet, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume.

Conferința poate fi urmărită în direct pe canalul Youtube al Academiei: https://www.youtube.com/@academiaromana8832/streams