Conferința „Timpul pentru diagnostic: contribuția rezonanței magnetice nucleare”




Conferențiar:
Prof. dr. Paul Vasos, coordonatorul Laboratorului de biofizică și aplicații biomedicale ELI-NP, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”


Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române


Conferința este dedicată evoluției recente a spectroscopiei de rezonanță magnetică nucleară (RMN), prin care în prezent se pot detecta, încă de timpuriu, efectele moleculare ale tratamentelor oncologice, identificate pe baza metodelor de ameliorare a sensibilității la detecție (Polarizare Dinamică Nucleară).

Cercetările medicale actuale au demonstrat că momentul stabilirii unui diagnostic și evaluarea rapidă a rezultatelor tratamentului sunt de o importanță crucială, în special în oncologie, iar spectroscopia de rezonanță magnetică nucleară (RMN) este imagistica cel mai larg folosită pentru diagnosticare non invazivă. Primele etape ale evoluției unei patologii sunt înregistrate la nivel molecular: efecte biochimice, chimice, fizice. Pentru înțelegerea răspunsului la tratamentul medical abordarea interdisciplinară la acest nivel molecular este esențială.

Profesorul Vasos a constat că noile metode de tratament în domeniul oncologic, care necesită validare timpurie, sunt cele bazate pe radiație intensă de tip FLASH. Ele pot fi testate în regim de debit de doză ridicat folosind laseri de mare putere sau tratare moleculară combinată (chimioterapie, imunoterapie). În ultimii ani progresele realizate prin contribuțiile chimiei, biochimiei și fizicii cuantice – prin inducerea unor stări de spin nuclear adaptate în moleculele alese pentru observație – reprezintă un ajutor imens în stabilirea schemelor de tratament personalizat.

Acest progres științific interdisciplinar facilitează rolul RMN în formularea diagnosticului medical și asigură competitivitatea medicinei românești în tratarea maladiilor oncologice.

Cu o experiență în biospectroscopie de peste 25 de ani, prof. dr. Paul Vasos coordonează cercetări de doctorat în cadrul școlii doctorale interdisciplinare (ISDS) a Universității din București. Profesorul Vasos are un doctorat internațional în biologie structurală acordat de Universitatea din Florența, Universitatea din Utrecht și Universitatea din Frankfurt. Cercetările sale privind metodele de rezonanță magnetică pentru detecție bimoleculară pe diferite scale de timp au condus la obținerea unor brevete de invenție și la articole publicate în prestigioase publicații științifice: „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, „Journal of the American Chemical Society”, „Physical Review Letters”, „Magnetic resonance in chemistry”, „Chemical Communications Journal (ChemComm)”, „Angewandte Chemie International Edition”, „Chemphyschem Journal”. În prezent, conduce Laboratorul de biofizică și aplicații biomedicale, ELI-NP, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Profesorul Paul Vasos este laureat al premiului „Nicolae Teclu” al Academiei Române (2019) și membru ales al consiliului executiv al Societății Ampère, cea mai mare asociație pentru rezonanță magnetică nucleară din Europa.

Conferința poate fi urmărită în direct pe canalul Youtube al Academiei: https://www.youtube.com/@academiaromana8832/streams