Conferința „Elogiu limbii române“, prof. univ. Marco Lucchesi, membru al Academiei Braziliene de Litere




Organizator:
Academia Română
Muzeul Național al Literaturii Române


Alocuțiuni:

Acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române
Prof. univ. Mihai Zamfir, membru de onoare al Academiei Române
Dinu Flămând, scriitor și traducător


Moderator:

Prof. univ. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române



Prof. Marco Lucchesi este un prestigios scriitor brazilian de origine italiană, poet, eseist, bibliograf, traducător și erudit umanist, membru al Academiei Braziliene de Litere și președinte al Bibliotecii Naționale a Braziliei.

Licențiat în istorie și doctor în literatură la Universitatea Federală din Rio de Janeiro, Marco Lucchesi este cunoscător a peste 20 de limbi și creator al unui limbaj artificial denumit „lapudar“. În prezent este profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere.

A colaborat cu numeroase instituții universitare cu recunoaștere internațională pentru susținerea unor cursuri și conferințe: Sorbonne-Paris III, Università di Napoli L'Orientale, Universitatea din Salamanca, Sapienza Università di Roma, Universitatea Iagelonă din Cracovia, Universitatea din Cologne, Pontificia Universidad Católica De Chile, Universitatea din Malaezia, Universidade NOVA de Lisboa, Universitatea din Buenos Aires, Tuffs (Tokyo), Islamic University of Delhi.

Creația sa literară a fost tradusă în română, arabă, italiană, engleză, franceză, germană, spaniolă, persană, rusă, turcă, poloneză, hindi, suedeză, maghiară, urdu, bengală și latină.

A fost distins cu premii oferite de Uniunea Scriitorilor din Brazilia, Ministerul Bunurilor Culturale din Italia, Camera de Comerţ din Lucca (Italia), Institutul Cultural Român. În perioada 2018-2021 a fost președintele Academiei Braziliene de Litere.

Conferința din Aula Academiei va fi prezentată în limba română și va fi urmată de lansarea volumului de eseuri „Dor și saudade“. Cartea cuprinde scrieri literare ale prof. Lucchesi dintre care unele dedicate și poeților români a căror operă a aprofundat-o: Mihai Eminescu, Ion Barbu, George Bacovia, Marin Sorescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând.