Romania at the Smithsonian Folklife Festival 25th Anniversary Celebration – 1999-2024
Organizatori:
Academia Română
Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca (UBB)


Partener:

Smithsonian Institution 

Evenimentul va fi precedat în data de 1 iulie 2024 de un concert la Ateneul Român, cu interpretări ale compozițiilor lui George Enescu și George Gershwin.

Evenimentul celebrează prezența cultură a României în SUA – marcată major după Revoluția din 1989 de evenimentul de la Smithsonian Institution din 1999 – și urmărește dezvoltarea acestei prezențe actualizând și pornind și de la coordonatele demarate atunci.

Proiectul Romania la Smithsonian 1999 a fost inițiat de către profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC, în vara anului 1997 în colaborare cu acad. Augustin Buzura, președinte al Fundației Culturale Române. Academicianul Augustin Buzura și Fundația Culturală Română, cu sprijinul altor personalități și instituții din țară și din SUA, au reprezentant România la „Smithsonian Folklife Festival”.

Sub genericul „România – porți deschise”, prezența României – printr-o biserică construită de meșteri maramureșeni, muzică și dans, tradiții culinare etc. – a atras atunci peste 1 100 000 de vizitatori, iar aproximativ 40 000 000 au cunoscut România prin mass-media (CNN, CBS, Canal 4, Discovery, 80 de ziare americane etc.), care a transmis în direct întreaga manifestare.