Sesiunea aniversară „Academicianul Victor Voicu, la 85 de ani“




Organizatori:
Academia Română
Secția de științe medicale


Alocuțiuni:

Acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române
Prof. univ. Irinel Popescu, membru corespondent
Prof. univ. Alexandru Vlad Ciurea, membru de onoare
Prof. univ. Ștefan N. Constantinescu, membru de onoare
Prof. univ. Dragoș Vinereanu, membru corespondent
Acad. Victor Voicu, președintele Secției de științe medicale
Aura Christi, redactor-șef al Revistei „Contemporanul“



 

Acad. Victor Voicu este membru al Academiei române din anul 1991. Medic farmacolog și cercetător, profesorul Voicu a fost vicepreședinte al Academiei Române (2018-2022) și secretar general al Academiei (2002-2006; 2014-2018). Începând cu anul 2014 este președintele Secției de științe medicale din cadrul Academiei Române.

În calitate de cadru didactic universitar a înființat prima Catedră de farmacologie la Facultatea de Medicină din Craiova (1972) și cea dintâi Catedră de farmacologie, toxicologie și psihofarmacologie clinică la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, fiind primul departament de acest tip din învățământul medical românesc (1992), în cadrul căruia a pus bazele unei noi discipline, Psihofarmacologia.

Activitatea sa științifică s-a orientat spre cercetarea farmacologiei experimentale și clinice. Rezultatele cercetărilor sale se găsesc în peste 20 de cărți și mai mult de 300 de studii și articole în domeniul biofarmaciei, farmacologiei și toxicologiei, publicate în reviste de specialitate din țară și din străinătate. Acad. Voicu este autor al volumului Hypertension and Heart Failure -Epidemiology, Mechanisms and Treatment, publicat la Editura Springer în 2019 și considerat de Doody’s Book Review Database „o realizare editorială excepțională“. Este, de asemenea, autor a peste 30 de brevete de invenție pentru obținerea unor preparate medicamentoase noi, majoritatea implementate în practică.

Președinte al Societății Române de Farmacologie, Terapeutică și Toxicologie Clinică, președinte de onoare al Societății Române de Neuropsihofarmacologie, membru al New York Academy of Sciences și American Chemical Society.

În anul 2017 a fost ales membru corespondent din străinătate al Academiei Naționale de Medicină din Franța.

Acad. Victor Voicu este distins cu ordinele „Virtutea Militară“ în grad de Ofițer (2002) și „Steaua României“ în grad de Cavaler (2002) și de Ofițer (2014).