Aniversare UNESCO. Ana ASLAN – 50 de ani în Academia Română




Organizator:
Comisia Națională a României pentru UNESCO


Partener:
Academia Română



Moderator:
Madlen Şerban, Secretar general CNR UNESCO


Program

10.00: Cuvânt de deschidere
- acad. Victor Voicu, preşedinte al Secţiei de știinţe medicale a Academiei Române
- Ligia Deca, ministru al Educației, președintă a CNR UNESCO

Elogierea calității de membru al Academiei Române
10.20: acad.Victor Voicu, preşedinte al Secţiei de știinţe medicale a Academiei Române
10.30: prof. univ. Vladimir Alexandru Ciurea, membru de onoare al Academiei Române

Elogierea activității în domeniul medical și al cercetării științifice
10.45: Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Administrația Prezidențială
10.55: Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, București

Aniversarea Academicienei Ana Aslan în contextul diplomației științifice
11.05: Janina Sitaru, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe

11.15: Discuții

Comisia Națională a României pentru UNESCO omagiază în Aula Academiei Române remarcabila personalitate și excelența rezultatelor obținute în domeniul medical și al cercetării științifice de prof. dr. Ana Alsan. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la data alegerii sale ca membru titular al Academiei Române.

Ana Aslan (1 ianuarie 1897 – 20 mai 1988), personalitate recunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale inovatoare în domeniul medical, este fondatoarea geriatroprofilaxiei bazate pe primele studii longitudinale în domeniul îmbătrânirii active.

Născută la Brăila, Ana Aslan a studiat la Universitatea din București, Facultatea de Medicină, pe care a absolvit-o în anul 1922. A lucrat în diverse spitale și a predat la Universitatea din Timișoara. S-a dedicat de asemenea cercetării, concentrîndu-se asupra gerontologiei și geriatriei, domeniu în care a obținut rezultate spectaculoase, de mare interes științific.

În 1952, a devenit directoare a Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie, primul de acest fel din lume, unde a desfășurat cercetări extinse asupra procesului de îmbătrânire, a metodelor de încetinire a acestuia și de asigurare a calității vieții adultului vârstnic.

Academician Ana Aslan este bine-cunoscută pentru crearea, între altele, a produselor Gerovital H3 și Aslavital, pe bază de procaină, utilizate pentru efectele lor antiîmbătrânire. Aceste produse au câștigat rapid popularitate internațională, fiind folosite de pacienţi din toate colţurile lumii, inclusiv de mari personalități ale lumii artistice și politice din Europa și America.