Conferință anuală „David Emmanuel“: Prof. Daniel Tătaru, „Soluţii globale pentru ecuaţii dispersive neliniare“




Organizator:
Secţia de Ştiinţe Matematice


Conferențiar:
Prof.univ. Daniel Tătaru, membru de onoare al Academiei Române, University of California, Berkeley, SUA


Conferinţa susținută de prof. Daniel Tătaru face parte din ciclul de manifestări științifice anuale intitulat Conferințele „David Emmanuel“, organizat de Secția de științe matematice a Academiei Române și denumit astfel după iniţiatorul şcolii matematice moderne bucureştene, David Emmanuel (1854-1941), membru de onoare al Academiei Române.

Ecuaţiile dispersive reprezintă o componentă fundamentală a ecuaţiilor matematicii fizice, incluzând nu numai ecuaţia nelineară a undelor şi ecuaţii de tip Schrödinger, dar şi alte modele mai complexe în dinamica fluidelor, ca de exemplu ecuaţia valurilor. Obiectivul acestei conferinţe constă în descrierea unor idei şi metode în acest domeniu, menite să studieze existenţa soluţiilor pe termen lung, care vor conduce la o clasă nouă de conjecturi de existenţă a soluţiilor globale, dezvoltate recent în colaborare cu Mihaela Ifrim.

Prof. Daniel Tătaru, ales membru de onoare al Academiei Române în martie 2024, este un matematician de reputație internațională și unul dintre specialiștii cei mai importanți în domeniul ecuațiilor cu derivate parțiale și în fizica matematică. Este autorul unor rezultate fundamentale în teoria neliniară a ecuațiilor cu derivate parțiale și, în mod special, asupra ecuațiilor neliniare Schrödinger și a ecuației neliniare a undelor, a ecuațiilor de tip dispersiv. Pentru aceste ecuații, Daniel Tătaru a obținut inegalități Strichartz de mare finețe, care s-au impus în literatura de specialitate și îl recomandă ca pe un specialist mondial în aceste domenii. Un alt rezultat deosebit de important, care a devenit clasic, este cel referitor la unicitatea problemei Cauchy pentru ecuații cu derivate parțiale. A obținut și rezultate de existență pentru soluțiile de vâscozitate a ecuațiilor Hamilton-Jacobi, precum și cele referitoare la existența soluțiilor pentru ecuații Navier-Stokes. A publicat aceste rezultate în reviste internaționale de mare prestigiu și a colaborat cu specialiști recunoscuți în domeniu.

Daniel Tătaru, format în școala de matematică de la Iași, a fost distins în 1994, la doar 27 de ani, cu premiul „Gheorghe Țițeica“ al Academiei Române. În 2002 a primit „Bôcher Memorial Prize“, acordat de prestigioasa American Mathematical Society o dată la 3 ani pentru rezultate remarcabile în analiza matematică.

Este membru al American Mathematical Society, American Academy of Arts and Sciences şi European Academy of Science. Este, de asemenea, Doctor Honoris Causa al Universitatii „Al.I. Cuza“ din Iași.