Conferința „Is there an LLM (Large Language Model) challenge for Linguistics? Or is there a Linguistics challenge for LLMs?“, prof. univ. David Pesetsky, Massachusetts Institute of Technology
Organizator:
Academia Română
Secția de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie
Secția de filologie și literatură


Moderator:
prof. univ. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române


David Pesetsky, unul dintre cei mai citiți și citați lingviști în viață, a predat la Universitatea din California de Sud și la Universitatea Massachusetts Amherst înainte de a se alătura corpului profesoral al Massachusetts Institute of Technology (MIT) în 1988, unde a ocupat și poziția de director al Departamentului de Lingvistică și Filosofie. În prezent este Ferrari P. Ward Professor de limbi moderne și lingvistică și Margaret Mac Vicar Faculty Fellow la MIT.

Prof. Pesetsky a fost ales membru al American Association for the Advancement of Science în anul 2011 și membru al Societății Lingvistice Americane, în 2013.

A publicat numeroase articole și cărți în paradigma gramaticii generative. Specialist în sintaxă, a elaborat lucrări despre proprietățile interlingvistice ale interogativelor, teoria structurii argumentale, cazul gramatical și altele. A lucrat în proiecte de cercetare ce au vizat structura limbii ruse și, recent, a argumentat că sintaxa muzicii tonale este identică cu structura limbajului într-un studiu elaborat în colaborare cu Jonah Katz.