Conferința „Minți posibile, promisiuni și limite ale inteligenței artificiale“
Este mintea umană complet algoritmică? Remarci asupra Teoremelor de incompletitudine ale lui Kurt Gödel




Organizator:
Academia Română
Fundația Culturală Dalles


Conferențiar:
acad. Mircea Dumitru
Vicepreședinte al Academiei Române
Profesor la Universitatea din București



 


Conferința va aborda o problemă plasată la intersecția filosofiei minții cu filosofia matematicii, chestiunea naturii cunoștințelor și a raționamentului matematic. Întrebarea de la care pornește expunerea este dacă mintea umană este complet algoritmică. Răspunsul va fi dezvoltat pe fundalul creat de celebrele teoreme de incompletitudine ale lui Kurt Gödel. Mai întâi vor fi schițate principalele întrebări și răspunsuri la problema minte-corp în filosofia minții, urmate de o privire de ansamblu, informală, asupra celor două teoreme de incompletitudine ale lui Kurt Gödel.

Prof. Mircea Dumitru va prezenta și comenta câteva dintre punctele de vedere susținute de Gödel despre minți și mașini, minte și materie și contrastul dintre mașinile Turing și așa-numitele „minți Gödel“. În procesul acestei examinări se vor contura opiniile foarte surprinzătoare și contrariante ale lui Gödel împotriva computabilismului, neuralismului, fizicalismului, paralelismului psiho-neuronal și chiar împotriva presupozițiilor filosofice care stau la baza mașinilor Turing. Oricât de șocante sunt ideile lui Gödel, în comparație cu concepțiile psihologice și filosofice de astăzi, care stau la baza viziunii computabiliste despre mintea umană, ele merită pe deplin explorate.

Mircea Dumitru este profesor de filosofie (logică) la Universitatea din București, din anul 1990. În anul 2020 a fost ales președinte al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie din Academia Română, iar în 2022, vicepreședinte al Academiei. În prezent este și directorul executiv al Comisiei Fulbright România. A fost rectorul Universității din București (2011-2019) și prorector al aceleiași universități între anii 2009-2011. A fost decanul Facultății de filosofie a Universității din București în 2001-2009. În perioada iulie 2016-ianuarie 2017 a fost Ministru al Educației și al Cercetării Științifice.

A fost președinte al European Society of Analytic Philosophy (2011-2014), președinte al International Institute of Philosophy (2017-2021) și președinte al Balkan Universities Association (2019-2022). În prezent este membru al Academia Europaea și președintele Secției de Filosofie, Teologie și Studii Religioase a Academiei Europaea (din anul 2022).

Prof. Mircea Dumitru este PhD în filosofie la Tulane University, New Orleans, USA (1998), cu o teză în logica modală și filosofia matematicii. În același an a devenit doctor în filosofie al Universității din București, cu o teză în domeniul filosofiei limbajului. A fost profesor invitat la numeroase universități: Tulsa University (USA), CUNY (USA), NYU (USA), Lyon 3, ENS Lyon, Universitatea din Helsinki, Universitatea Pekin (Beijing, China), Universitatea Renmin (Beijing, China), CUPL (Beijing, China), Universitatea Xi’an (China).

Principalele domenii de cercetare sunt logica filosofică, metafizica și filosofia limbajului.

Printre cele mai cunoscute studii ale sale se numără: Modality and Incompleteness (UMI, Ann Arbor, 1998); Modalitate și incompletitudine (Editura Paideia, 2001); Explorări filosofice (Editura Humanitas, 2004); Words, Theories, and Things. Quine in Focus (ed.) (Editura Pelican, 2009); Truth (ed.) (Editura Universității din București, 2013); articolul „The Philosophy of Kit Fine“, în The Cambridge Dictionary of Philosophy, the Third Edition, Robert Audi (ed.) (Cambridge University Press, 2015); Lumi ale gândirii (Editura Polirom, 2019); Metaphysics, Modality, and Meaning. Themes from the Work of Kit Fine (ed.) (Oxford University Press, 2020); Thinking Things Through. Selected Papers of Kit Fine (Oxford University Press; va apărea în 2024); Umanismul necesar (Editura Polirom; va apărea în 2024); Saul Kripke’s Legacy in Philosophical Logic (Cambridge University Press; va apărea în 2025); Modality and Incompleteness. An Account through Correspondence Theory (Springer; în curs de apariție).