Conferința „De la cartela perforată la inteligența artificială: izbânzi și paradigme“
Conferențiar:
Prof. univ. Ioan Roxin – Université Bourgogne Franche-Comté
Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române
Prof. Ioan Roxin propune o călătorie captivantă prin istoria tehnologiei informației și a comunicațiilor din ultimii cincizeci de ani. Conferința trasează evoluția exponențială a informaticii de la primele sisteme de calcul bazate pe cartele perforate, la inteligența artificială și internetul obiectelor. Expunerea oferă o perspectivă inedită asupra momentelor-cheie, precum apariția calculatoarelor personale, dezvoltarea internetului, tranziția către multimedia, lansarea telefoanelor mobile, evoluția limbajelor de programare, explozia rețelelor sociale, ubicuitatea mediilor digitale și progresele rapide din inteligența artificială generativă.
Profesorul Roxin consideră că trecerea de la simpla prelucrare a datelor la sistemele complexe capabile să imite învățarea umană și luarea deciziilor este o adevărată revoluție care remodelează gestionarea informației și a cunoștințelor, cu un impact puternic asupra societății. Astfel se schimbă multe dintre modalitățile de comunicare, iar instituțiile, domeniile economiei, profesiile și relațiile sociale trec printr-un proces de adaptare. Conferința pune accentul pe modul în care aceste descoperiri recente au transformat felul nostru de a trăi, de a învăța și de a interacționa.
Prof. Ioan Roxin s-a remarcat în spațiul academic prin cercetările privind folosirea resurselor multimedia, a tehnologiilor semantice și a inteligenței artificiale pentru învățarea personalizată, editarea digitală și semantizarea conținutului comunicării. Contribuția sa științifică înseamnă implicarea în proiecte, studii în publicații de impact și prezența la evenimente internaționale. Născut în zona Bihorului, a fost fascinat de cibernetică și informatică ca student la Facultatea de matematică-fizică din Oradea. După finalizarea primului an, s-a înscris la Facultatea de cibernetică, statistică și informatică economică din București, pe care a absolvit-o, ca șef de promoție, în anul 1980. A fost analist-programator la Institutul Central de Informatică și la Centrul de calcul al laboratoarelor Catedrei de cibernetică din cadrul aceleiași facultăți, iar în 1982 a fost titularizat în învățământul universitar, în cadrul catedrei.
În 1991 a câștigat o bursă a Guvernului francez pentru studii aprofundate în ingineria informaticii la Institutul Național de Științe Aplicate din Lyon. Acest moment a reprezentat debutul implicării sale intense în domeniul multimedia și al tehnologiei informației (TIC). Conferențiar și ulterior profesor universitar la Universitatea Franche-Comté (UFC), Ioan Roxin a fost inițiatorul mai multor specializări în multimedia și TIC. Studiul său Multimédia. Les fondamentaux–Introduction à la représentation numérique (Roxin & Mercier, 2004) rămâne o lucrare de referință în domeniu. În perioada 2014-2023 a fost directorul laboratorului de cercetare ELLIADD (Édition, Langages, Littératures, Informatique, Arts, Didactique, Discours), un laborator interdisciplinar, cu peste 160 de cercetători. În prezent este profesor universitar de clasă excepțională în tehnologia informației și comunicării la departamentul „Informatique et multimédia“ din Montbéliard, Universitatea Franche-Comté.
A fost profesor invitat la instituții educaționale din Brazilia, Canada, Finlanda, Japonia, Liban, Maroc, Mexic, Tunisia, Vietnam. Pentru rezultatele obținute în cariera universitară i-a fost decernat ordinul Palmes Académiques, în grad de Cavaler și de Ofițer, prin decretul Președintelui Republicii Franceze.
Conferința va putea fi urmărită și pe platforma ZOOM , folosind următoarele date de conectare:
Join Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/81925494537?pwd=c2Zza0crWXRzU3ZscHFaUWhNK2xiUT09
Meeting ID: 819 2549 4537
Passcode: 063283