Conferința „Adevărul actorului. Firescul, haina actorului român“




Conferențiar:
Prof. Liviu Lucaci – rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București


Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române


Liviu Lucaci este profesor de arta actorului și rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Actor de teatru şi film, regizor de teatru, scriitor, dramaturg, traducător, prof. Lucaci a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în anul 1994, la clasa profesorului Ion Cojar. În anul 1996 a câștigat bursa Institutului Internațional de Teatru pentru studiul teatrului tradițional japonez: noh, kabuki, kyogen şi a studiat în Japonia. În anul 2005 și-a susținut teza de doctorat cu o cercetare coordonată de prof. univ. Adriana Marina Popovici, Actorul ca jucător.

De-a lungul carierei actoricești a făcut parte din spectacole-eveniment precum: București Tur Retur 41, scris şi regizat de Alexandru Berceanu (Teatrul Evreiesc de Stat, 2016), Celălalt Cioran de George Banu după Caietele lui Emil Cioran, regia Radu Penciulescu (Teatrul Național București, 2002), Richard al III-lea de W. Shakespeare, regia Mihai Măniuțiu (Teatrul Odeon, 1993), Visul unei nopți de vară de W. Shakespeare în regia lui Liviu Ciulei (Teatrul „L.S. Bulandra“, 1991), O Trilogie Antică după Euripide și Seneca în regia lui Andrei Șerban (TNB, 1990). În prezent este actor al Teatrului Național din București.

Între titlurile pe care le-a semnat ca regizor se numără Cinci rendez-vous-uri mortale (Clubul Țăranului, 2010), Domnișoara Iulia (Teatrul de Comedie, 2009), Un cuplu ciudat (Teatrul de Comedie, 2011), Cum se cuceresc femeile (Teatrul Metropolis, 2013), Central Park West (Teatrul „Toma Caragiu Ploiești“, 2015), Frați de Cruce (Teatrul maghiar din Timișoara, 2016).

A elaborat numeroase studii despre arta actorului, cu o teză de doctorat care are ca titlu „Actorul ca jucător“. În anul 2013 a câștigat premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului“, acordat de Casa Regala a României și decernat în cadrul Galei UNITER, ca autor al piesei Nostalgicii Călători.

Prof. Lucaci consideră că parcursul actorului, de la un înfocat iubitor de teatru la un profesionist al scenei, este unul care presupune muncă neîntreruptă, asumarea unor principii de lucru, o viață sub semnul transformării continue și al chestionării perpetue a propriei identități. Munca actorului cu sine însuși este trudă și bucurie, dar și un drum precis, cu obiective ce trebuie atinse. Actorul român a dovedit de atâtea ori că firescul este haina pe care o poartă, cu aparentă lejeritate, pentru a-și masca travaliul, nu de puține ori dureros. La 190 de ani de învățământ teatral, conferința trasează parcursul pe care amatorul de teatru este îndemnat să-l urmeze pentru a deveni actor la școala de teatru.

Conferința va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM , folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/88367642695?pwd=CldTEmYEhpv3bhh7jMvcktoMxn5a8G.1
Meeting ID: 893 6048 2883
Passcode: 292375