Conferința „Copiii și tehnologia digitală: între panici morale și optimism tehnofil“




Conferențiar:
Dr. Anca Velicu – cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Române


Moderator:
Acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române


Apariția fiecărui nou mediu de transmitere a informațiilor a readus în spațiul public îngrijorările legate de potențiala influență negativă pe care ar avea-o mediul asupra publicului vulnerabil care, în ultimul secol, a fost redus la copii. Utilizarea internetului nu a făcut excepție de la acest tipar, doar că de această dată viziunea tehnofobă a panicilor morale s-a întâlnit cu o viziune tehnofilă. În această logică, având în vedere potențialul noului mediu de a anula distanțele spațiale dintre utilizatori și de a stoca o cantitate (cvasi)nelimitată de informație, internetul a fost creditat cu posibilitatea de a oferi acces neîngrădit la cunoaștere. În această logică, copiii au fost considerați ab initio privilegiați prin simplul fapt că s-au născut după apariția internetului și definiți prin sintagma „nativ digital“.

Dar unde se situează cu adevărat copiii când este vorba de internet? Care sunt practicile online ale acestora? Au toți copiii, din start, aceleași oportunități și întâlnesc ei aceleași riscuri când este vorba despre internet? Sunt riscurile internetului aceleași din epocile anterioare sau există și riscuri specifice, emergente? Cercetătoarea Anca Velicu propune o analiză pornind de la aceste întrebări și folosind o abordare sociologică în care viețile digitale ale copiilor vor fi explicate din perspectiva modelului ecologic a lui Bronfenbrenner și în paradigma societății riscului dezvoltată de Ulrich Beck și Anthony Giddens.

Dr. Anca Velicu este cercetătoare la Institutul de Sociologie din Academia Română. În anul 2009 a obținut titlul de doctor la Universitatea din București cu o teză despre relația copiilor cu televiziunea și noile tehnologii de comunicare. Interesele ei de cercetare includ folosirea tehnologiei digitale de către copii și adolescenți, cu accent pe medierea parentală și oportunitățile folosirii noilor media digitale în educație. Ultimele proiecte în care a fost implicată sunt: „Kids’ Digital Lives during Covid Times“ (proiect coordonat de Joint Research Centre al Comisiei Europene), „Makerspaces in the early years: enhancing digital literacy and creativity“ (finanțat H2020, coordonat de prof. J. Marsh) și „COST Action The Digital Literacy and Multimodal Practices of Young Children“ (DigiLitEY, dir. J. Marsh). Din 2014 este coordonatorul echipei românești din cadrul rețelei EU Kids Online, rețea care include cercetători din peste 30 de state. Este implicată și în activitățile societății civile, fiind membru în Comitetul Național Consultativ al Orei de net (Salvați Copiii) și printre membrii fondatori ai Asociației Digital Lives. Research, Education, Innovation.

Conferința va putea fi urmărit și pe platforma ZOOM , folosind următoarele date de conectare:

Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/88367642695?pwd=CldTEmYEhpv3bhh7jMvcktoMxn5a8G.1
Meeting ID: 883 6764 2695
Passcode: 107140